Комикът Владимир Зеленски и украинският лидер Петро Порошенко се съгласиха да участват в дебат в края на президентската кампания, информира АФП.

От щабовете на двамата кандидати потвърдиха, че ще участват в дебат в петък на Олимпийския стадион в Киев преди решаващия втори тур в неделя.

Зеленски ще спечели втория тур на президентските избори в Украйна

Зеленски ще спечели втория тур на президентските избори в Украйна

И то с убийствена преднина

Първоначално Порошенко поиска дебатът да се проведе през миналата неделя, но Зеленски не се появи. 

Последните социологически проучвания показват, че Зеленски ще получи 72% на балотажа, а Порошенко ще бъде подкрепен от 25 на сто.

Преди да обяви кандидатурата си в началото на тази година политическият опит на Зеленски се свеждаше до участие в популярно телевизионно шоу, в което играеше ролята на президент на Украйна.

Какво ни казват президентските избори в Украйна?

Какво ни казват президентските избори в Украйна?

Украйна определено не е страна, която да задава европейските политически тенденции, но очевидно успява да ги следва

Днес екипът му промотираше дебата в социалната мрежа, като насърчава украинците да се превърнат в "свидетели на събитие, което ще влезе в историята в Украйна". Те смятат, че това ще бъде "най-голямото" събитие по рода си в страната.

По-рано този месец двамата кандидати дадоха кръвни проби за наркотици и алкохол, изисквано от Зеленски преди да участва в какъвто и да е било дебат.

53-годишният Порошенко отдавна притиска съперника си да се срещнат на дебат. Отделно украински новинарски медии настояват Зеленски да даде пресконференция, на която да отговори на журналистически въпроси. Но актьорът пренебрегва традиционните медии и предизборните събития, като предпочита да комуникира с избирателите чрез социалните медии и комедийни предавания.

ТАСС съобщава, че дебатът ще започне на 19 април в 19,00 часа.

От пресслужбата на украинския лидер помолиха гражданите да не носят пиротехнически средства, свирки и барабани.