Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази съжаление за отсъствието на кандидата за президент Владимир Зеленски, който не дойде на дебата на Олимпийския стадион в столицата Киев.

Държавният глава заяви, че е готов да проведе дискусия с опонента си в понеделник. Той поиска Зеленски да не отказва участие в дебата в студиото на Националната обществена телевизия на Украйна.

Това се казва в изявление на прессекретариата на държавния глава.

В украйнския парламент захапаха Зеленски за бягство от военна служба

В украйнския парламент захапаха Зеленски за бягство от военна служба

Зеленски се среща с бизнес лидери, дипломати и МВФ - печели доверието на инвеститори

Искам да знам позициите на опонента си относно правомощията на президента и върховния главнокомандващ на въоръжените сили, обясни Петро Порошенко.

Президентът също така би искал да чуе от кандидата за президент, позицията му по преговорите с руския президент Владимир Путин и освобождаването на украинската територия, окупирана от Русия.

Това не е неуважение към Порошенко, това е неуважение към хората и към страната, към гласоподавателите в крайна сметка, добави той.

На дебата се събраха няколко хиляди поддръжници на Порошенко, за да чуят речта му.

Зеленски отвял Порошенко с близо 1,7 млн. гласа

Зеленски отвял Порошенко с близо 1,7 млн. гласа

На изборите са гласували 18 893 864 граждани

Владимир Зеленски получи 5 714 340 гласа (30,24%), а действащият украински лидер бе подкрепен от 3 014 609 украинци (15,95%). Трети е Юлия Тимошенко с 2 532 452 гласа (13,40%). Това показаха окончателните резултати от първия тур на изборите, оповестени от ЦИК.

Вторият тур на президентския вот ще се състои на 21 април.

Социологическите проучвания показват, че Зеленски ще спечели изборите.