Депутат от Върховната Рада от фракцията "Народен фронт" Татяна Черновол поиска обяснение от Министерството на отбраната на Украйна, защо кандидатът за президент Зеленски е пропуснал да служи във въоръжените сили.

"Обръщам се с депутатски въпрос относно отказа от военната служба на Владимир Зеленски. Това може да се разглежда като дезертьорство", коментира тя, цитирана от ТАСС, като военният отдел обеща да й даде отговор в следобедните часове.

По-рано бившият командир на 43-и батальон на патриотичната териториална отбрана Сергей Мацейко информира изданието "Украинска правда", че през 2014 г. на Зеленски е изпратена призовка за мобилизация в армията, но той не се явил. Според него, документът е доставен до мястото на регистрация на майката на Зеленски в Крив рог.

Самият Зеленски потвърди, че през март 2014 г., че е изпратена такава призовка, но очаквал да се получи и в Киев, където е регистриран. "Мама обясни на момчетата от военната регистрация и те казаха: "​​Добре." Така че чакаме: щом необходимо, значи е необходимо! Ако е нужно, ще ходя и да воювам", обяснява той. В крайна сметка, Зеленски не е мобилизиран.

Първият кръг от президентските изборите в Украйна се проведе на 31 март. Зеленски получи 30,24% от гласовете, а на второ място остана Петро Порошенко с 15,95% подкрепа. Вторият тур е насрочен за 21 април.

Зеленски готов за преговори с Путин и Тръмп

Зеленски готов за преговори с Путин и Тръмп

Ако бъде избран за президент на Украйна

Без предишен политически опит, Зеленски е неизвестно уравнение за инвеститорите и залозите са високи. Икономиката на Украйна, увлечена от сепаратистки конфликт на изток, зависи от помощта на МВФ на стойност милиарди долари, съобщава "Ройтерс".

В екипа на Зеленски има двама бивши министри като съветници и се среща с бизнес лидери, дипломати и служители на МВФ, като се опитва да спечели доверието на инвеститорите.

Един от съветниците, бивш министър на икономиката Айварас Абромавичус, коментира пред "Ройтерс", че Зеленски ще запази независимостта на централната банка и ще запази говерньора Яков Смолий, ако спечели втория тур.

Той също така ще лобира в парламента да отмени мораториума върху продажбата на земеделска земя и да промени начина, по който бизнесът се облага с данъци, обяснява Абромавичус.

На въпроса дали Зеленски страда от липса на доверие от страна на инвеститорите, Абромавичус допълва: "Всичко е задвижено и е в ход."

"Разбира се, той е нов в политиката. Той не отговаря на всички въпроси по начина, по който всеки избирател иска да чуе, но с всеки ден чуваме все по-конкретни изявления", добавя той.

Абромавичус, който напусна Порошенко през 2016 г., заяви, че Зеленски е поела ангажимент да запази сътрудничеството с МВФ, защото "МВФ е котва за реформите в тази страна. МВФ означава макроикономическа стабилност."

Зеленски се срещна с представители на МВФ и двете страни се споразумяха, че не искат Украйна в програмата на МВФ както е сега и всичко зависи от успеха на Украйна, осъществяването на реформи, връщането на дългове и отварянето на пазари, обяснява Абромавичус.

"И това, разбира се, ще отнеме още малко време", допълва той.

Посочените от него политики на Зеленски включват акцентиране на сътрудничеството с МВФ за борба с корупцията и реформиране на правоприлагащите органи, включително премахване на правомощията им за разследване на икономически престъпления.

Срещайки се с Американската търговска камара миналия месец, Зеленски бе коментиран от нейния президентът на Анди Хъндър: "С Порошенко, бизнес общността мисли, че знае какво ще се случи, ние очакваме бизнес подход, както обикновено. Знаем много по-малко за кандидата Владимир Зеленски. Погледнахме програмата на Зеленски, зададохме му конкретни въпроси, когато се срещнахме с него. Отговорите са доста неясни, но съобщението е ясно, че програмата на МВФ ще продължи."

Инвеститорите, които разговаряха с "Ройтерс" коментираха че са били уверени, че Абромавичус и бившият финансов министър Александър Данилюк съветват Зеленски, но имат въпроси за връзките на комика с олигарха Игор Коломойски.

Зеленски обяви план за прекратяване на войната в Донбас

Зеленски обяви план за прекратяване на войната в Донбас

Мисля, че не можем да си позволим дълъг процес

Някои от тях питат дали Зеленски би помогнал на Коломойски за компенсация или да си възвърне собствеността на ПриватБанк, най-големия кредитор в Украйна.

През 2016 г. правителството иззе ПриватБанк от контрола на Коломойски, като заяви, че са прехвърлени милиарди долари, докато той я притежава, той разбира се отрича всяко нарушение.

Зеленски отрича, че ще върне ПриватБанк на Коломойски. Двамата мъже твърдят, че връзката им е строго професионална, основана на това, че Зеленски излъчва своите представления по телевизионния канал "1+1" на Коломойски.

Деймиън Буче, главен инвестиционен директор на EM Total Return Strategy, Finisterre Capital коментира, че Зеленски казва "правилните неща" и изглежда е заобиколен от "правилните хора" за икономиката.

"Остава да видим дали те имат предимство за оформянето на потенциална политика с него. Имаме връзката Коломойски, която все още тревожи хората, допълва той.

Украйна се измъкна рецесия през 2014-2015 г., но реформите остават незавършени в първия мандат на Порошенко, което доведе до многократни забавяния при изплащането на пари от МВФ, а преките чуждестранни инвестиции останаха малко.

Преди да започне политическа кариера, Зеленски организира кампания в социални медии срещу решението на правителството да повиши цените на домакинския газ през октомври, като насърчи гражданите да публикуват снимки на сметките си онлайн.

На въпрос дали Зеленски ще позволи на цените на газа да се повишат до пазарните нива, едно искане на МВФ, Абромавичус заяви, че решението в крайна сметка е на правителството, а не на президента. Той допълва, че по-топлото време тази пролет е понижило международните цени на газ и може да намали необходимостта Украйна да ги повиши.

Зеленски отвял Порошенко с близо 1,7 млн. гласа

Зеленски отвял Порошенко с близо 1,7 млн. гласа

На изборите са гласували 18 893 864 граждани