Френският президент Еманюел Макрон се чувства като васал на САЩ, но не може да направи нищо по въпроса. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Изказването му е по повод думите на френския лидер, че Русия е претърпяла геополитическо поражение в Украйна и започва да е все по-зависима от Китай.

"Макрон сигурно се чувства безпомощен, защото от години говори за стратегическата автономия на Европейския съюз. Чувства се като васал на Съединените щати и му е неудобно от този факт. Похвално за това, но няма да успее да направи нищо по въпроса", отбеляза Лавров в интервю за телевизия Царград, публикувано на уебсайта на външното министерство.

По негови думи фактът, че Русия разширява отношенията си със страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Индия и Китай от 2001 г., не означава, че Москва се е "отвърнала" от Запада.

Путин готви Русия за вечна война със Запада

Путин готви Русия за вечна война със Запада

Той хвърля руснаците във въображаема екзистенциална битка за оцеляване на Русия, с която трябва да се научат да живеят

"Западът беше този, който ни загърби, след като наложи интересите си на всички останали. Когато отношенията ни със западните страни тръгнаха надолу, относителната тежест на нашата ориентирана към Изтока политика обективно нарасна. Особено след като общият обхват на отношенията ни с Китай е на рекордно високо ниво", изтъкна руският първи дипломат.

Той обаче поясни, че на Русия ѝ е отнело много време, за да развие отношенията си на сътрудничество с Китай.

Лавров допълни, че Русия винаги е била европейско-тихоокеанска сила и винаги е била готова да си сътрудничи "с всички, които са готови да го направят въз основа на взаимно уважение и изгода".

"Когато Западът беше готов за равноправно сътрудничество, изглеждаше, че има добри перспективи за създаване на общо икономическо, хуманитарно пространство и пространство за сигурност, простиращо се от Атлантическия до Тихия океан", подчерта руският външен министър.

"Смятам, че трябва да продължим да следваме заявената от наша страна политика. Отворени сме за сътрудничество с всички", завърши Лавров.

Русия опровергава Макрон, че се е превърнала във васал на Китай

Русия опровергава Макрон, че се е превърнала във васал на Китай

Западът трябвало да свикне със свят, белязан от близките отношения на Кремъл с Пекин