Русия разкритикува френския президент Еманюел Макрон за негово изказване, че Москва се е превърнала във васал на Китай, съобщава "Ройтерс".

Тя посочи, че западните страни трябва да свикнат със свят, белязан от близките отношения на Кремъл с Пекин.

Критиките на Русия бяха насочени към интервю на Макрон за парижкия всекидневник l'Opinion, в което той говори за изолацията на Кремъл, предизвикана от руската инвазия в Украйна преди повече от 14 месеца.

"Русия де факто влезе във форма на васални отношения с Китай и загуби достъп до Прибалтика, който беше от решаващо значение за нея, тъй като ускори решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО", заяви френският лидер и допълни, че това е било немислимо допреди две години.

Путин готви Русия за вечна война със Запада

Путин готви Русия за вечна война със Запада

Той хвърля руснаците във въображаема екзистенциална битка за оцеляване на Русия, с която трябва да се научат да живеят

Дебатът се фокусира върху разговорите в Москва през март между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин, по време на които те обявиха, че задълбочават стратегическото си партньорство и отношенията им навлизат в "нова ера".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта че връзките на Русия с Китай са отношения между стратегически партньори и нямат нищо общо със зависимост.

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко пък отбеляза, че Париж се е разтревожил от заздравените отношения на Москва с Китай и промените, които това предполага за световния ред.

"Западът като цяло явно се страхува от формирането на една многостранна система на международни отношения, която включва няколко отделни независими центъра, особено Русия и Китай", посочи Грушко.

"В рамките на този развиващ се световен пейзаж Еманюел Макрон, заедно с други западни лидери, неизбежно ще трябва да се примирят с реалността на силни, справедливи и взаимно уважителни отношения между Москва и Пекин".

NYT: Китай спасява Русия

NYT: Китай спасява Русия

Пекин купува нефт, а продава стратегически полупроводници и електроника