Русия е в състояние да посрещне настоящите и бъдещите енергийни нужди на Китай. Това заяви руският президент Владимир Путин преди поредната си среща с китайския лидер Си Дзинпин в Москва.

По негови думи енергийното сътрудничество между Русия и Китай се разраства.

Той посочи, че използването на национални валути в двустранните разплащания трябва да бъде допълнително насърчавано и отчете, че търговията между двете страни е нараснала до рекордни нива, увеличавайки се с над 30%.

Технологичният суверенитет на двете страни е важна тема и те могат да станат глобални лидери в информационните технологии, киберсигурността и изкуствения интелект, изтъкна Путин и допълни, че Москва ще подкрепи китайски компании, които планират да заменят напусналите Русия фирми от Запада.

Близо 5 часа Си и Путин говориха неофициално в Кремъл

Близо 5 часа Си и Путин говориха неофициално в Кремъл

Войната в Украйна и изборите в Русия бяха основна тема

Руският президент изрази във вторник увереност, че сътрудничеството между Москва и Пекин ще се развива в полза на народите и на двете страни, съобщава ТАСС.

"Убеден съм, че нашето многостранно, взаимноизгодно сътрудничество ще продължи да укрепва и да се развива динамично в полза на народите на нашите страни", заяви той по време на разговора си с китайския президент пред широк кръг от делегати.

Путин отново нарече китайския президент свой приятел, когато му предостави думата.

От своя страна Си Дзинпин заяви, че отношенията между Пекин и Москва се развиват стабилно и "здравословно".

Той посочи, че двете страни постигат значителни резултати и очертават начини за бъдещо сътрудничество, като същевременно разширяват форматите на двустранно сътрудничество.

Путин към Си: Ще обсъдим вашия план за прекратяване на войната в Украйна

Путин към Си: Ще обсъдим вашия план за прекратяване на войната в Украйна

Си към Путин: Под вашето силно ръководство Русия направи големи крачки в своето проспериращо развитие

Политическото взаимно разбирателство между Пекин и Москва се задълбочава и сътрудничеството в областта на търговията и инвестициите се развива, подчерта Си.

Путин и Си Дзинпин започнаха поредния си разговор в Александровската зала в Кремъл.

След преговорите двамата лидери ще подпишат документи. Програмата на посещението ще завърши с тържествена вечеря във Фасетовия дворец.

По-рано днес Си Дзинпин се срещна и с руския премиер Михаил Мишустин и отправи покана към него и Путин да посетят Китай.