Китайският лидер Си Дзинпин е поканил руския президент Владимир Путин да държавно посещение. "Вчера поканих президента Путин да посети Китай в удобен момент тази година, тъй като Китай ще бъде домакин на третия международен форум в рамките на инициативата "Един пояс, един път"*.

Президентът Путин взе участие в предишните два форума, които се проведоха.

Си Дзинпин се срещна днес и с руския министър-председател Михаил Мишустин, след вчерашната неофициална среща с Путин, която продължи над четири часа и половина.

Си Дзинпин е отправил покана и към Мишустин, за да установят двете страни по-тесни връзки, като се е изказал положително за инициативата да се възстанови механизмът на редовни срещи между правителствените ръководители на двете държави.

Инициативата "Един пояс, един път" е концепция, предложена през 2013 г. от Си Дзинпин и негова ключова инициатива по възстановяване на стария Път на коприната за свързване на Китай с Азия, Европа и други региони. Западът, особено Вашингтон, го разглежда като опит на Китай да разпространи влиянието си в чужбина и да натовари държавите с дългове чрез непрозрачни проекти.