Американският вестник "Ню Йорк Таймс" изброява някои от най-ярките примери за сътрудничество между Русия и Китай, което помага на руската икономика да устои на западните санкции, наложени след нахлуването в Украйна.

Вестникът пише за това в деня на посещението на китайския лидер Си Дзинпин, който пристигна в Москва по покана на Владимир Путин.

Въпреки че Китай не предоставя на Москва пряка военна помощ, поне засега, той успешно замества много западни компании, които отказаха да правят бизнес с Русия, и сам се превърна в купувач на стоки, често с големи отстъпки, които Русия вече не може да пласира на западния пазар.

Петрол

САЩ и Европа се опитват да ограничат приходите на Кремъл от продажбата на основния му експортен продукт чрез таван на цените и пълен отказ от внос на руски петрол.

Въпреки това Китай, както и Индия, продължават да фигурират в списъка на купувачите на руски петрол - обикновено с добра отстъпка, така че през миналата година Русия дори изпревари Саудитска Арабия по отношение на доставките на петрол за Китай.

Близо 5 часа Си и Путин говориха неофициално в Кремъл

Близо 5 часа Си и Путин говориха неофициално в Кремъл

Войната в Украйна и изборите в Русия бяха основна тема

Потребителски стоки

Когато Samsung и Apple, които бяха основните доставчици на смартфони за Русия, напуснаха пазара, на тяхно място се появиха китайски марки като Xiaomi, Realme и Honor.

Доставките на китайски стоки като автомобили за Русия също се увеличиха.

Като цяло към декември обемът на китайския износ за Русия достигна рекордно високи стойности, компенсирайки отчасти резкия спад на руската търговия с Европа.

Блинкън: Светът не трябва да се заблуждава от Русия и Китай

Блинкън: Светът не трябва да се заблуждава от Русия и Китай

Вашингтон предоставя на Украйна още военна помощ, боеприпаси за HIMARS, гаубици и ракети HARM

Полупроводници

Когато на Русия беше отказан достъп до съвременни полупроводници, произвеждани от Съединените щати и техните съюзници, като Тайван и Южна Корея, тя загуби важен компонент за своите ракети.

Китай не разполага с такава технология и САЩ направиха всичко възможно, за да попречат на Пекин да внася най-съвременните компоненти за производство на полупроводници.

Въпреки това Пекин увеличава износа за Русия на по-малко напреднала, но все пак много необходима електроника за военната си промишленост.

Третият мандат на Си Дзинпин – ясен в Китай, но навън?

Третият мандат на Си Дзинпин – ясен в Китай, но навън?

Дали Китай ще опита да изгради своя международна мрежа - нещо, което Русия например не успя да направи