Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън предупреди, че светът не трябва да се заблуждава от това, което той описа като тактически ходове на Русия, които Китай може да подкрепи.

Блинкън подчерта по време на речта си за човешките права по света, че срещата на китайския президент Си Дзинпин с руския му колега Владимир Путин, след като Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста му, показва, че Пекин не вярва, че Москва трябва да носи отговорност за нахлуването Украйна.

Той също така предупреди, че постигането на прекратяване на огъня, което би позволило на Русия да задържи войски в Украйна, би означавало признаване на победата на тази страна в нейната инвазия.

Си Дзинпин в Москва - време за избор

Си Дзинпин в Москва - време за избор

Дали Пекин ще свали картите

Коментирайки допълнително правата на човека, Блинкън отбеляза, че те са "универсални" и трябва "да се прилагат за всички навсякъде".

Той подчерта, че целта на доклада е "не да чете лекция или да засрамва", а да "осигури ресурс за хората, работещи по света, за да защитават и поддържат човешкото достойнство, когато то е застрашено по толкова много начини".

Блинкън коментира, че Вашингтон предоставя на Украйна още 350 милиона долара военна помощ, 34-ият пакет от САЩ от началото на пълномащабната руска инвазия.

"Този пакет за военна помощ включва нови боеприпаси за осигурени от САЩ системи HIMARS и гаубици, които Украйна използва за самоотбрана, както и боеприпаси за бойни машини на пехотата Bradley, ракети HARM, противотанкови оръжия, речни лодки и друго оборудване", се казва в изявление.

"Русия може да прекрати тази война сама днес. Докато това се случи, ние ще стоим рамо до рамо с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", добави Блинкън.

ISW: Русия се страхува от украинската пролетна офанзива

ISW: Русия се страхува от украинската пролетна офанзива

Нарастващи спорове във вътрешния кръг на Путин