Русия отхвърли твърдението на Съединените щати, че е изстреляла космическо оръжие, способно да атакува други сателити, съобщава "Ройтерс".

Кремъл категорично отрече твърденията на американски официални лица, че Москва разработва космическо противосателитно ядрено оръжие.

Вчера обаче Космическото командване на САЩ обяви, че Русия е изстреляла противосателитно оръжие.

Руската ракета "Союз" беше изстреляна от космодрума в Плесецк на около 800 км северно от Москва на 16 май. Руското министерство на отбраната съобщи, че при изстрелването на борда е имало космически сателит, но не даде подробности за какво е бил той.

Според Вашингтон вероятно е изстреляно космическо оръжие, способно да атакува други сателити в ниската околоземна орбита.

САЩ заподозряха Русия в изстрелване на космическо оръжие

САЩ заподозряха Русия в изстрелване на космическо оръжие

Вашингтон подозира, че то следи американски шпионски сателит

"Не мисля, че трябва да отговаряме на каквито и да е фалшиви новини от Вашингтон", изтъкна руският заместник външен министър Сергей Рябков по повод твърденията на САЩ.

"Американците могат да говорят каквото си искат, но нашата политика не се променя от това", отбеляза той и добави, че Москва "винаги последователно се е противопоставяла на разполагането на ударни оръжия в ниската околоземна орбита".

През февруари президентът Владимир Путин и бившият му министър на отбраната Сергей Шойгу отрекоха твърденията на САЩ, че Русия разработва космическо противосателитно ядрено оръжие, предназначено да прекъсне всичко - от военни комуникации до телефонни услуги за превоз.

Според Вашингтон изстрелването по-рано този месец е включвало и "Космос 257" - вид руски военен инспектиращ сателит, който САЩ отдавна критикуват за безразсъдно поведение в космоса.

От вчера насам "Космос 257" не се е доближавал до сателит на САЩ, но космическите анализатори забелязаха, че той е в същия орбитален пръстен като USA 314 - сателит с размер на автобус, изстрелян през април 2021 г.

Москва: Светът пак пропусна възможност да предотврати надпреварата във въоръжаването в космоса

Москва: Светът пак пропусна възможност да предотврати надпреварата във въоръжаването в космоса

По вина на САЩ

Руският сателит, изглежда, следва орбиталния път на USA 314 с по-висока скорост, което предполага, че двата в крайна сметка ще се доближат един до друг.

Рябков подчерта, че руската космическа програма се развива по план, включително по задачи, насочени към укрепване на отбранителната способност. Той обаче уточни, че "това не е новина".

По негови думи Съединените щати не са прави, като са отхвърлили руските предложения за укрепване на сигурността на космическите дейности, включително предложение за разработване на договор за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса.

Русия спря с вето забрана на ядрените оръжия в космоса

Русия спря с вето забрана на ядрените оръжия в космоса

3 страни подкрепиха проекта