Светът пропусна още една възможност да предотврати надпреварата във въоръжаването в космоса по вина на Вашингтон. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Резултатите от гласуването на проекторезолюцията за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса и за космическата сигурност, която Русия представи за разглеждане на Съвета за сигурност на ООН и чийто съавтор е Китай, предизвикваха разочарование. Съединените щати и техните съюзници действаха "против" нашата конструктивна и всеобхватна инициатива въпреки всички стъпки, които направихме, за да вземем предвид техните предложения (включително формулировките на съответната американо-японска проекторезолюция)", подчерта тя.

ЕС: Космосът се превръща в бойно поле

ЕС: Космосът се превръща в бойно поле

Без сигурност в Космоса няма да има сигурност и на Земята, убеден Борел

"Още една възможност за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космоса, за съжаление, беше пропусната по вина на Съединените щати и техните съюзници", обобщи Захарова.

Съединените щати за пореден път демонстрираха "реални приоритети в космоса, целящи не да го запазят свободен от всякакви оръжия, а да разположат оръжия там и да го превърнат в арена на военна конфронтация", посочи говорителката.

Русия, като автор на някои фундаментални инициативи за предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космическото пространство, ще продължи да дава своя принос за запазването на космическото пространство свободно от оръжия и предотвратяването на превръщането му в още една сфера на напрежение и въоръжена конфронтация, отчете дипломатът.

"Ще продължим последователно да настояваме за изследване на космоса единствено за мирни цели в полза на цялото човечество и на справедлива основа", категорична бе Захарова.

Войната между Русия и Запада се пренася и в космоса?

Войната между Русия и Запада се пренася и в космоса?

"Роскосмос": Възстановяването на нормалните връзки между партньорите на МКС - само след отмяна на санкциите