Космосът ще се превърне в "бойно поле" между великите сили, тъй като светът става все по-зависим от сателитите за чувствителни данни и войната в Украйна наближава първата си годишнина. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел на 15-ата конференция за европейското космическо пространство в Брюксел.

"Без сигурност в Космоса няма да има сигурност и на Земята", категоричен бе той.

От приблизително 5500 сателита в орбита около 10% са собственост на различните въоръжени сили по света, а много други се използват както за граждански, така и за военни цели.

През изминалата година правителствата са инвестирали около 100 милиарда евро в Космоса, което е двойно повече от сумата, която ЕС е отпуснал в помощ на Украйна от началото на войната през февруари 2022 г., посочи Борел.

Това е общо 9% увеличение на инвестициите в Космоса в сравнение с 2021 г. и 16% увеличение в сектора на космическата отбрана, с рекорд от почти 15 милиарда евро.

"Това е сигнал за събуждане за всички нас, не само за украинците, не само за европейците, но и за международната общност и международната сигурност", подчерта топ дипломатът на ЕС.

САЩ гледат на Китай като на нарастваща заплаха в Космоса

САЩ гледат на Китай като на нарастваща заплаха в Космоса

Пекин изграждал способности, излагащи на риск повечето космически активи на САЩ

По негови думи информацията от сателитния център на ЕС в Турехон, Испания, е предоставила на служителите 4500 геопространствени разузнавателни продукта от началото на конфликта в Украйна.

Тази цифра е 10 пъти по-висока спрямо 2002 г., когато центърът беше регистриран като агенция на ЕС.

Борел заяви, че войната в Украйна го е накарала да осъзнае колко важни са космическите служби за разбирането как се развива конфликтът на Земята.

Сателитните изображения и комуникациите доказаха, че променят играта за украинската армия и за цялото население, посочи той.

Русия изстреля военен сателит в космоса

Русия изстреля военен сателит в космоса

Ракетата-носител от среден клас "Союз-2.1б" бе изстреляна от космодрума Плесецк

"Трябва да използваме по-добре предимствата на активите на космическата база за сигурност и отбрана, да засилим иновациите с двойна употреба и да инвестираме повече в развитието на капацитета".

Борел посочи, че вятърните турбини в една от 27-те страни членки на ЕС са излезли от строя по същото време, когато е била извършена голяма кибератака срещу американската телекомуникационна компания Viasat в навечерието на войната миналата година. Той обаче не разкри коя е била засегнатата европейска държава. Западът обвини Русия, че стои зад кибератаката.

"Отне време, за да разберем връзката между енергийната инфраструктура и сателитната мрежа, която я управлява, и това повдига редица стратегически въпроси", изтъкна Борел и добави, че ЕС не знае точно колко от неговата критична инфраструктура е зависима от Космоса.

Войната между Русия и Запада се пренася и в космоса?

Войната между Русия и Запада се пренася и в космоса?

"Роскосмос": Възстановяването на нормалните връзки между партньорите на МКС - само след отмяна на санкциите

Дипломатът отново упрекна Русия за антисателитния ѝ тест от ноември 2021 г., който генерира голямо количество отломки и изложи на риск сателитите на други държави.

"Щом могат да направят това с един сателит, биха могли да го направят и с нашите сателити", предупреди той.

"Всички тези събития откроиха набора от възможности за противодействие в Космоса, които нашите конкуренти развиват - от антисателитни оръжия до заглушаване на сателитни сигнали или кибератаки", изтъкна Борел.

"Руското нахлуване усложни заплахите, които сме виждали в Космоса и разкри уязвимостта на нашите системи от прекъсване. Но също така засили решимостта ни да се заемем по-спешно със сигурността и отбраната", категоричен бе той.