Москва е загрижена за плана на САЩ да разположи шпионски безпилотни самолети в Полша, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

"Със сигурност сме загрижени, защото отразява опитите за повишаване на военното напрежение в Европа, особено на така наречения източен фланг на НАТО. Фалшиви извинения се използват за изпълнение на програми, които дестабилизират и ескалират ситуацията", коментира Рябков.

По-рано американският президент Доналд Тръмп подписа декларация за сътрудничество в областта на отбраната с полския си колега Анджей Дуда, за още американски войници в европейската държава. По това време Тръмп заяви, че цената на разгръщането ще бъде покрита от Варшава, която обещава да предостави необходимата инфраструктура за проекта.

САЩ може да разположат още 2000 военни в Полша

САЩ може да разположат още 2000 военни в Полша

Тръмп и Дуда на съвместна пресконференция в Белия дом...

В същото време, представители на НАТО и Балтийско море приветстваха решението на президента Доналд Тръмп да увеличи броя на американските войски в Полша, съобщава "Старс енд Страйпс".

"Това показва силната ангажираност на САЩ към европейската сигурност и силата на трансатлантическите връзки", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Туитър.

Балтийските държави, някога част от СССР са особено загрижени за намеренията на Русия след нахлуването и анексирането на Крим през 2014 г., който също е бивша съветска територия.

"Това е важна стъпка и показател за ангажираността на САЩ към европейската сигурност и възпиране. Естония с цялото си сърце приема това решение, което е насочено към по-нататъшно укрепване на трансатлантическите връзки и сътрудничеството между съюзниците в НАТО ", заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

Литовският външен министър Линас Линкевичус повтори това мнение, коментирайки, че решението допринася за "възпиращата и отбранителна позиция на Алианса и за сигурността на всички съюзници на НАТО".

НАТО инвестира 250 млн. долара в разширяване на военната база в Полша

НАТО инвестира 250 млн. долара в разширяване на военната база в Полша

Ще може да се разполага оборудване на НАТО