Тържествен марш с участието на 4 хиляди души, посветен на 78-та годишнина от военния парад от 7 ноември 1941 г. се провежда на Червения площад в Москва, съобщават ТАСС и "Интерфакс".

Участва почетната гвардия на три вида въоръжени сили на Русия, комбиниран военен оркестър на Московския гарнизон, кавалерийска група от 60 конници на президентския полк, ученици от московското суворовско и московското военно музикални училища, кадети от московските и федерални учебни заведения, военнослужещи, 600 артисти и 250 доброволци.

Освен това по Червения площад преминават 40 бойни машини от ВСВ. На парада са поканени около 7 хиляди гости, сред които 1 200 участници от войната и ветерани. Присъстват и няколко участници от военния парад на Червения площад на 7 ноември 1941 г.

На Червения площад откриват музей с образци на военна техника от войната, включително известната "Катюша", организират се тематични интерактивни платформи и фотозони, както и военни хроники, и филми за войната.

Кметът на Москва Сергей Собянин поздрави ветераните от ВСВ и им благодари за спокойното небе над главите.

"Скъпи ветерани! Защитници на Москва! Уважаеми московчани. Поздравявам ви за 78-годишнината от легендарния парад - 7 ноември 1941 г. Този славен ден навлезе в историята на Русия. Тук, на Червения площад, в студен и ветровит ден, надеждата пламна в сърцата на хората. Тук, от стените на Кремъл, започна дългият и труден път до Берлин".

Кметът Собянин коментира, че в много московски семейства все още се пазаят писма на войници и военни отличия. "Имаме вечен дъл към тези, които не се завърнаха от бойните полета. Те се бориха за родината си, за следващото поколение! Прекланяме ви се за спокойното небе, войници от Великата отечествена война".

Той допълва, че героите на войната подаряват безценен опит, който учи на вярва в справедлива кауза и борба за победа, без значение от трудностите.

"Днес, съхранявайки и умножавайки традициите на своите дядовци и прадядовци, наследниците на военните герои ще преминат по Червения площад. Ние сме убедени, че бъдещето на Русия е в твърди и силни ръце. Слава на участниците в парада! Слава на победоносните войници! Слава на града-герой Москва!", допълва кметът Собянин.