Абсурдни са обвиненията по адрес на властта в Русия за съпричастност към кибератаките в щаба на движението "На марш" на кандидата за президент на Франция, от който се явява Емануел Макрон. Това обяви Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

От щаба на Макрон обвиниха Москва в кибератаки срещу кампанията му

От щаба на Макрон обвиниха Москва в кибератаки срещу кампанията му

Правени са стотици опити...

"Не може и дума да става за каквато и да е съпричастност към официална Москва за подобни атаки, имали или нямали място", заяви пред журналисти Дмитрий Песков - прессекретар на президента на Русия Владимир Путин. Всички обвинения на официална Москва за възможна съпричастност към подобни атаки са абсурдни", каза Песков.

Фаворитът за президент на Франция бил подложен на руска дезинформация

Фаворитът за президент на Франция бил подложен на руска дезинформация

Двете големи държавни медии Russia Today и Sputnik

Песков напомни, че подобна позиция Кремъл изразява и за обвиненията от Вашингтон. "Нямаме и не сме имали никакво намерение да се намесваме във вътрешните дела на другите страни, още повече, в електоралните процеси", подчерта той.
Никога официална Москва не се занимава с подобни неща, не възнамерява да се занимава и в бъдеще и не смята да се примирява с изявления, когато някой външен се опитва да се намесва в нашите собствени дела".

По-рано генералния секретар на движение "На марш" Ришар Феран заяви, че щабът му е подложен на кибератака от страна на Русия. Феран в ефира на радиостанция Europe 1 потвърди, че руските масмедии "ежедневно" съобщават за "фалшиви новини" за движението "На марш".

Той също съобщи, че сайт от кампанията на Макрон и неговата база данни ежедневно са подложени на стотици и даже на хиляди електронни атаки, идващи от територията на Русия".

Никакви конкретни доказателства от Феран не бяха приведени в подкрепа на това твърдение. По мнението на Феран, Макрон се оказа цел на външната атака, че той "подкрепя силна Европа, Европа, която демонстрира своята мощ, в това число и пред лицето на Русия, тогава, когато другите кандидати действат с много по-приятелска позиция по отношение на Русия".