Френският кандидат за президент Еманюел Макрон е мишена на "фалшиви нови" от руски медии и кампанията му е изправена пред хиляди кибератаки. Това заяви генералният секретар на партията на Макрон "Напред" (En Marche), цитиран от Ройтерс.

Ришар Феранд изтъкна, че контролираните от руските власти медии Russia Today и Sputnik разпространяват фалшиви новини с цел да повлияят на общественото мнение в ущърб на Макрон.

Независимият центрист е с най-големи шансове да спечели президентските избори през май.

Според Феранд Макрон, твърд поддръжник на ЕС, е руска мишена, защото иска силна и обединена Европа, която да заема главна роля в световните дела.

По-рано този месец френски депутат обвини Макрон в интервю за Sputnik, че е агент на "голямата американска банкова система".

Двете големи държавни медии Russia Today и Sputnik всекидневно разпространяват фалшиви новини и се опитват да повлияят на демократичния процес, добави генералният секретар на партията.

Руският вестник "Известия" също разпространи коментари на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, който заявява, че организацията му има "интересна информация" за Макрон.

В допълнение Феранд каза, че кампанията на Макрон е била мишена на "стотици, ако не и хиляди" хакерски атаки от Русия.

Социологическите проучвания показват, че Макрон лесно ще победи Марин льо Пен на балотажа на 7 май.