Руското министерство на отбраната съобщи в четвъртък, че е предотвратило три украински атаки в Белгородската област на границата с Украйна, предадоха руските информационни агенции.

Държавната информационна агенция ТАСС цитира руското министерство на отбраната, според което редовните руски сили са попречили на украинските части да преминат границата с Русия.

В четвъртък сутринта "две мотострелкови роти, подсилени с танкове, са се опитали да нахлуят на територията на Руската федерация в района на селището Новая Таволжанка и международния автомобилен граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Шебекино", твърди руското Министерство на отбраната.

В съобщението на военното ведомство се посочва още, че руските военни са "отбили три атаки" и са унищожили бойната машина на реактивната система за залпов огън "Град". Украинските части са били изтласкани.

Потвърждение за ситуацията дойде от говорителя на МО Игор Конашенков. Украйна все още не е коментирала изявлението на руското министерство на отбраната. 

По-рано губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков отрече да има нахлуване или опит за нахлуване на територията на областта.

В късния следобед Гладков съобщи за експлозия в Белгород, причинена от падане на дрон.

"Неизвестно устройство е избухнало в Белгород. По предварителни данни дрон е паднал на улица в града. Има двама пострадали. Един мъж със съмнение за мозъчно сътресение е откаран с линейка в градска болница № 2, вторият е отказал хоспитализация и има леки натъртвания", написа Гладков в телеграм канала.

По думите му един автомобил е пострадал. На място работят оперативни служби и следствена група.

Също така град Шебекино в Белгородска област е бил обстрелян от системи за залпов огън "Град", съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от руската служба на Би Би Си.

"След пряко попадение на снаряди гори сградата на общежитието, разрушения има и в административна сграда", пише той. Кадри от Шебекино, където "след украински обстрел гори общежитие", публикува държавната агенция РИА Новости. Според Гладков "в града няма електричество".

Освен това губернаторът твърди, че информацията, която се появи по-рано в канали в "Телеграм" за загинали и ранени в резултат на обстрел на автобус "не се потвърждава нито от ръководителя на областта, нито от екипа на Бърза помощ, прегледал автобуса - той е бил празен."

Отново обстрели по Белгородска област, губернаторът й зове за превземането на Харков

Отново обстрели по Белгородска област, губернаторът й зове за превземането на Харков

Кремъл не коментира това изявление

Тази сутрин Руският доброволчески корпус (РДК) и легионът "Свобода на Русия" обявиха ново нахлуване в Белгородска област. Някои руски коментатори, дори опозиционни, изразяват съмнения в самото съществуване на легион "Свобода на Русия".

Губернаторът Вячеслав Гладков в друга публикация в канала си в "Телеграм" също заяви, че "на територията на Белгородска област не е имало и няма врагове".

"Въоръжените сили, граничната охрана, Федералната служба за сигурност, Националната гвардия са на място. Но има масиран обстрел", казва губернаторът. По-рано той писа за втори масиран обстрел на град Шебекино за два дни и осем ранени.

Пореден обстрел на град в Белгородска област - евакуират децата

Пореден обстрел на град в Белгородска област - евакуират децата

Шебекино е само на няколко километра от границата с Украйна

По-късно губернаторът Вячеслав Гладков написа в своя телеграм-канал, че "под обстрела на въоръжените сили на Украйна" остават едновременно "няколко" населени места от Шебекински и Грайворонски райони.

По думите му в Новая Таволжанка "по предварителна информация има един пострадал: мъж е с осколочна рана на дясното рамо". Също така частна жилищна сграда се е запалила от попадение на снаряд, пише Гладков, няколко частни домакинства са засегнати от взривната вълна.⠀

В село Козинка "горят две частни къщи", но няма пострадали, твърди областният управник.

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Руското МВнР привика дипломати от американското посолство