Град Шебекино и няколко села в Белгородска област са обстрелвани от въоръжените сили на Украйна, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

В Шебекино са атакувани две промишлени предприятия. В резултат на обстрела четирима души са ранени, каза Гладков.

В село Новая Таволжанка са повредени електропроводи - в резултат на това селата Новая Таволжанка, Шамино и Архангелское са останали без електричество.

В село Козинка, Грайворонски район, е имало удар в сградата на хотел и автомивка, в резултат на което тя се е запалила, пише губернаторът.

Гладков тази сутрин посочи анексирането на Харков и Харковска област в Украйна като решение на проблема с обстрела на териториите на неговия регион.

"Харков да се присъедини към Белгородска област. Това е най-добрият начин за решаване на проблема с обстрела в Белгородска област", ​​отговори губернаторът на съответния въпрос на журналист от телевизионния канал "Россия-24".

Учебната година в Белгородска област приключва предсрочно

Учебната година в Белгородска област приключва предсрочно

Решение на руските власти

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не коментира думите на губернатора Гладков за необходимостта от присъединяване на Харков и Харковска област за решаване на проблема с обстрела на териториите на региона.

"Това принадлежи към категорията въпроси, свързани с провеждането на специалната военна операция (така в Русия наричат войната в Украйна- бел.ред.), така че не мога да коментирам това по никакъв начин", каза говорителят на Кремъл пред репортери в понеделник.

По-рано губернаторът на Белгородска област заяви, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ежедневно извършват масиран обстрел на района. Предишния ден Шебекинския район беше подложен на масиран обстрел, един мъж беше убит, трима души бяха ранени, двама от които - тийнейджъри. В понеделник Гладков каза, че четирима души са били ранени при обстрел от въоръжените сили на Украйна в град Шебекино. Пострадалите са работници от предприятие за бои и лакове, където е възникнал пожар в резултат на обстрела.

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Москва: САЩ дадоха картбланш на Украйна да нанася удари срещу Русия

Руското МВнР привика дипломати от американското посолство

Припомняме, че в началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна руските сили се насочиха и към Харков, като бе направен опит за превземането на града, но украинските защитници не допуснаха това да се случи.. Русия обаче окупира значителна част от Харковска област. Тази окупация продължи до края на лятото, когато украинските сили със светкавична контраофанзива прогониха руските войски от Харковска област и освободиха ключовия град Изюм. Сега Русия е окупирала много малък район от Харковска област,но там към момента не се водят интензивни боеве.