Първият етап от настъплението на руските войски вече е започнал в Донбас, очаква се пристигане на подкрепления за втория етап, заяви Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента, цитиран от УНИАН. В тази връзка УНИАН разпространи сателитни снимки на компанията Maxar Technologies, на които се вижда военна колона с дължина около 12 километра, която според Си Ен Ен се движела към Харков.

Арестович каза, че Руската федерация ще се опита да извърши офанзива едновременно от север и от юг.

"Сега всички чакат втория ешелон. И вторият ешелон: това са 10 БТГ (батальонни тактически групи - УНИАН), които идват от Далечния изток, последната, 5-та армия; и тези, които бяха изтеглени от северната част на Украйна - от Киев, Чернигов и Суми", каза той.

В същото време, според Арестович, подкрепленията от Далечния изток все още не са достигнали до настъпателните позиции, а и войските са изтеглени от север, все още не готови за настъпление.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов заяви, че при обстрелване на населеното място Дерхачи са загинали двама души. Тази информация не е потвърдена от независими източници.

По-рано Арестович каза, че през следващите две седмици в Донбас ще се водят тежки боеве, което ще определи съдбата на следващата фаза на войната. 

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Вадим Денисенко смята, че руските сили могат да опитат втори път да щурмуват Киев и не може да се изключи атака срещу Одеса.

Според информации на британското разузнаване в контролираното от проруски сепаратисти Приднестровие се набират доброволци за участие във военните действия в Украйна

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента, заяви, че преговорите между президентите на Украйна и Русия могат да се проведат след края на бойните действия, в които щяла да победи Украйна.

Междувременно от Генералния шаб на украинската армия заявиха, че в населено място в района на Херсон се печатат агитационни материали за референдум за създаване на "Херсонска народна република" - нещо, за което украинските власти изразиха опасение по-рано