Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в доклад от тази нощ твърди, че наред с другото, Русия се опитва да подготви референдум за провъзгласяване на "Херсонска народна република".

"За да контролира временно окупираните територии в Южна Украйна, Русия се опитва да създаде военно-гражданска администрация и е започнала подготовка за референдум за създаване на квазидържавно формирование на територията на Херсонска област (т.нар. "Херсонска народна република")", пише генералният щаб.

Украинските военни не предоставят подробности, а BBC изрично уточнява, че в условията на война информацията не може да бъде проверена.

В Луганск започнаха да говорят за референдум

В Луганск започнаха да говорят за референдум

Обявяването на възможен референдум предизвика противоречиви реакции от руските депутати

Херсон е единственият регионален център в Украйна, който руските войски успяха да окупират още в началото на нахлуването си в Украйна.

В същата Херсонска област Генералният щаб съобщава, че украинските сили са си върнали контрола над селата Орлово, Заградовка и Кочубеевка. Това е най-северната част на областта.

РИА Новости по този повод пише, че окупираната Херсонската област на Украйна "постепенно се връща към мирния живот," и местните  власти говорели за сътрудничество с Русия по думите на бившия депутат от Върховната Рада на Украйна Алексей Журавко.

Руските войски поеха контрола над цялата Херсонска област в южната част на страната. По-късно в Херсонска област и в южната част на Запорожска област на Украйна, които са под контрола на руските военни, те започнаха да формират военно-граждански администрации, възстановиха излъчването на руска телевизия и радио и населението започна все повече да използва руски рубли за разплащане, обяснява Журавко.

Според него "грабежите и мародерствата са почти приключени, отварят се магазини и пазари, а основните хранителни продукти отново са достъпни за гражданите", каза Журавко за РИА Новости.

Бившият депутат казва, че в момента върви доставката на петролни продукти от Руската федерация, предимно за селскостопанска работа.

"Посевната кампания вече започва и тя не трябва да бъде прекъсвана, за да се предотврати хуманитарна катастрофа в бъдеще", казва Журавко.

Русия се опитва да създаде нова сепаратистка република в Украйна – в Херсон

Русия се опитва да създаде нова сепаратистка република в Украйна – в Херсон

Подготвя се бутафорен референдум…