Ръководителят на сепаратисткия регион на Украйна Луганск заяви в неделя, че може да проведе референдум за присъединяване към Русия, след като Москва изпрати войски в своя прозападен съсед, съобщава Агенция Ройтерс.

Смятам, че в близко бъдеще на територията на републиката ще се проведе референдум, по време на който народът ще изрази мнението си за присъединяване към Руската федерация, заяви Леонид Пасечник. Сигурен съм, че това ще бъде така, добави той.

Русия започна военните си действия в Украйна на 24 февруари, заявявайки, че действа в защита на самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск в източната част на страната.

Руската армия се заема с осигуряване на мир в ДНР и ЛНР

Руската армия се заема с осигуряване на мир в ДНР и ЛНР

В указа, подписан от Владимир Путин

Два дни по-рано руският президент Владимир Путин призна независимостта на двете републики.

Обявяването на възможен референдум предизвика противоречиви реакции от руските депутати.

Мисля, че сега не е подходящият момент за това, каза Леонид Калашников, депутат, който оглавява комисията по отношенията с постсъветската общност на независимите държави в долната камара на руския парламент. Едва ли е необходимо да се занимаваме с подобни въпроси, когато се решава съдбата на фронта, допълни той.

Но Андрей Клишас, ръководител на комисията по конституционно законодателство в горната камара, каза, че отцепилите се региони имат пълното право да определят собственото си бъдеще.

Русия анексира Крим от Украйна, след като промосковския лидер беше свален от народно въстание в Киев през февруари 2014 г. и в южния регион се проведе референдум за присъединяване към Русия.

Путин обяви намерение да признае ДНР и ЛНР
Обновена

Путин обяви намерение да признае ДНР и ЛНР

Това заяви той в телефонни разговори с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц