Силите за териториална отбрана на Украйна в Харков са отблъснали руските войски и са достигнали държавната граница с Русия. Това съобщава в сутрешната си сводка украинското министерство на отбраната.

Отбелязва се, че към 6:00 ч. на 16 май руските войски не са прекратили настъплението си в източната оперативна зона - в посока Донецк. Подготвя се настъпление на частите и край град Изюм.

"Руската авиация е насочвала удари по гражданска и военна инфраструктура в източната оперативна зона и по промишлени обекти дълбоко в украинската територия", се казва в доклада.

През нощта в Николаев и Херсон са се чули експлозии. Кметът на Николаев потвърди за един взрив в града.

Няма активни действия в посока Волин и Полеск. Въоръжените сили на Република Беларус продължават да изпълняват задачи по прикриване на участъка от украинско-беларуската граница.

През нощта не са се водили активни бойни действия в посока Славянск.

В направленията Северодонецк и Новопавловск противникът не води активни бойни действия и се опитва да обстрелва ВСУ.

В Мариупол врагът продължава да нанася масирани артилерийски и въздушни удари. Руската армия е съсредоточила основните си усилия върху блокирането и разгрома на украинските части в района на завода "Азовстал".

През изминалото денонощие в Донецка и Луганска област са отблъснати 17 вражески атаки, унищожени са три танка, една артилерийска система, шест единици бойни бронирани машини и един вражески автомобил. Уточняват се загубите на личен състав на руските войски.

Украинските медии съобщават и че Володимир Зеленски заменя командира на силите за териториална отбрана. Той освобождава Юрий Галушкин от поста и назначава Игор Танцюра. Преди да бъде назначен, Танцюра е заместник-командир на сухопътните войски.