Встъпването на Украйна в НАТО ще „повлече след себе си дълбока криза в руско-украинските отношения". Това заяви заместник-министърът на външните работи Григорий Карасин на специално изслушване по темата в Държавната дума.

Държавната Дума отделя внимание във връзка с посещението на американския президент Буш в Украйна и очакването членството на страната да бъде обсъждано на срещата на НАТО в Букурещ.

По думите на Карасин настоящите отношения са постигнати след немалко изпитания и са далеч от съвършенствата.

По думите на заместник министъра в Букурещ на предстоящата среща на върха на НАТО на практика ще бъде обсъждан въпросът „Алиансът да спре на границата с Русия, което е неприемливо".

Дори и Украйна да не бъде приета за член в момента, то това е въпрос на време", посочва Карасин.

В изказването си Григорий Карасин не посочва конкретно какво Русия разбира под криза в отношенията, но намеква за „ред стъпки, които могат да бъдат предприети". Като една от тях се предвижда да бъде оттеглянето на Русия от Договора за дружба, подписан между двете страни.

Срокът на договора изтича през април 2009 година. Държавната дума трябва да приеме обръщение към правителството на Русия, в което да формулира отношението си по въпроса.