Най-натоварения сухопътен граничен пункт между Канада и САЩ отново е отворен. Блокадата на Амбасадър Бридж от протестиращите шофьори на камиони срещу ковид мерките продължи около една седмица. Това съобщават от Си Ен Ен (CNN).

Блокада на моста, който свързва Детройт и Уиндзор, Онтарио парализира трафика между САЩ и Канада и нанесе тежък удар на търговията между двете страни.

Детройтската международна мостова компания се радва да съобщи, че мостът е напълно отворен и търговията между САЩ и Канада може да бъде подновена. Това идва в следствие на обявеното извънредно положение в Онтарио и решение на канадския съд, което влезе в сила в петък.

По-рано полицията в Уиндзор започна да арестува протестиращите на моста. Около 30 от задържаните са обвинени в криминални нарушения, съобщават от полицията. Конфискувани са 5 камиона. Шефът на полицията сподели, че ще има засилено полицейско присъствие в региона, за да се поддържа реда.

Съдът в Канада нареди на шофьорите да прекратят блокадата

Съдът в Канада нареди на шофьорите да прекратят блокадата

Шофьорите на камиони са блокирали Амбасадър бридж, който е основна търговска връзка между Уиндзор, Онтарио и Детройт, Мичиган

Кметът на Онтарио Дъг Форд написа в туитър "Нека съм напълно ясен: Нелегално и наказуемо е да се блокира и възпрепятства движението на хора и блага по ключова инфраструктура. Ще има сурови наказания - глоби до 100000 канадски долара и затвор до една година."

Още в петък полицията започна да прогонва протестиращите, след като влезе в сила съдебното решение.

Протестът на моста бе провокиран от шофьорите на камиони, които недоволстват срещу условията да са напълно ваксинирани или да подлежат на двуседмична карантина след завръщането си от САЩ.

"Конвоят на свободата" привлича все повече последователи. Добавят се и нови искания към протеста, насочени към действащите ковид мерки.

Канада е една от страните с най-голям процент ваксинирано население, около 90%. 4 от 5 канадци са напълно ваксинирани.

В неделя кметът на Уиндзор заяви, че краят на блокадата е близо. Кметът на Отава сподели, че е постиган споразумение с протестиращите в столицата, да ограничат протеста си в определени улици в близост до парламента. Това обаче не е дългосрочно решение.

Канадската полиция започна да гони демонстрантите

Канадската полиция започна да гони демонстрантите

След съдебното разпореждане, което слага край на блокадата