През последните седмици Русия започна активно да използва удари с дронове срещу украинските сили. Руските медии и блогъри се възторгват от масовото използване на безпилотния самолет - камикадзе "Лансет" (Скалпел). Те вече го наричат фактор, който ще промени драматично ситуацията на фронта, коментира Би Би Си.

"Лансет", подобно на по-известния си събрат "Куб", е барутен боеприпас - дрон, който може да кръжи във въздуха за дълъг период от време, да проследява целта си и да атакува, като се спуска върху нея.

Дронът получава това име заради своята "хирургическа прецизност".

Най-новата версия на Lancet-3 развива максимална скорост от 110 км/ч в хоризонтален полет и 300 км/ч при атака на цел. Обхватът е 40-50 км. Самият безпилотен летателен апарат тежи около 12 kg, като полезният товар (високоексплозивен заряд) достига 5 кг. Такова превозно средство може да се намира във въздуха около час.

Видеоклипове с успешни приложения на Lancet на бойното поле в Украйна започнаха да се появяват в телеграмите на руските военни блогъри и журналисти в края на октомври и началото на ноември.

Освен това руското министерство на отбраната също подчертава в докладите си "успешното използване" на машината и я нарича най-ефективния руски безпилотен летателен апарат.

Командването на украинските военновъздушни сили също признава, че подобни безпилотни самолети напоследък започват да се използват широко на украинския фронт.

Например Михаил Ходаренок, експерт и бивш служител на руския Генерален щаб, директно заявява, че "Лансет" значително превъзхожда американския си аналог - Switchblade-600.

По-специално изглежда, че той има предимства при маневриране и пикиране поради необичайното разположение на крилата си (руският дрон има Х-образна опашка).

Руският експерт изтъква, че дронът камикадзе често се използва в тандем с руския разузнавателен безпилотен летателен апарат "Орлан". Той идентифицира целта и Лансетът я уцелва.

Обикновено по този начин руските войски се опитват да обезвредят украинските противовъздушни ракетни системи (ЗРК).

Експертът смята, че по този начин Руската федерация ще успее да преодолее украинската система за противовъздушна отбрана в близко бъдеще.

"Разбира се, известен брой ЗРК "Бук" и "Оса-АКМ" все още се намират в състава на ВСУ и това причинява известни неудобства на пилотите. Но увеличаването на дела на безпилотните летателни апарати "Лансет" и "Куб" в близост до линията на бойните действия рано или късно ще направи работата им невъзможна и тогава ще се включи основната авиация", пише в телеграмата си Ходаренок, бивш старши офицер от Главното командване на силите за противовъздушна отбрана.

Зеленски се похвали със свален ирански дрон

Зеленски се похвали със свален ирански дрон

Ще продължим да се борим, обеща украинският президент

Експертът смята, че най-ефективното използване на ударни безпилотни самолети от страна на Русия сега е най-големият проблем за Киев.

Той потвърждава тази теза с информация за предоставянето от Германия на партида антидронови системи на украинската армия на 16 ноември.

"Ако отворим списъка, ще видим коя е най-голямата болка на ПВО. Поискани са 10 сензора и заглушители за защита от БЛА. Това означава, че "герани" и "ланцети" причиняват на Киев истинско главоболие", пише Ходаренок.

Руският военен кореспондент на ВГТРК Александър Сладков също публикува ежедневни видеоклипове, в които се вижда как се използват лансетите. Той е един от водещите руски пропагандатори и е разпитвал украински военнопленници и др.

В канала си в телеграм, който има над 1 милион абонати, той редовно публикува видеоклипове на руски безпилотни удари от началото на ноември.

Сладков посочва, че напоследък се наблюдава значително увеличение на съдържанието, свързано с "Лансет".

Военният кореспондент отбелязва, че тези безпилотни самолети унищожават оборудване на ВСУ, като например гаубици М777, "на групи" и "една по една". "Няма авторитет за "Лансет"" - радва се той.

"Ситуацията се е променила. Днес вече нямаме предимство в безпилотните самолети. Особено при ударните безпилотни самолети. Въпросът не е в качеството, а в количеството", описва ситуацията на фронта в началото на ноември Юрий Касянов, командир на подразделението за въздушно разузнаване на ВСУ и специалист по разработката на дронове.

Според него проблемът е в значителния недостиг на БЛА, особено на ударни дронове, в украинската армия. И това от своя страна се дължи на факта, че Украйна, за разлика от Русия и Иран, никога не е започвала масово производство на безпилотни летателни апарати.

Експертът нарича изявленията на различни украински политици за неспособността на Москва да въведе този тип оръжие в масово производство без чуждестранна електроника проява на "ура-патриотизъм и пренебрежително отношение към врага".

"Загубихме инициативата в областта на безпилотните летателни апарати. Врагът вече започна масово да използва безпилотни самолети камикадзе като "Куб" и "Лансет", а ние правим всичко със закъснение", обяснява той пред Би Би Си.

Според него от началото на войната украинската армия наистина е наситена с "домашни" безпилотни самолети, които са преработени за изпълнение на военни задачи. Но едва сега в Украйна се правят опити за промишлено производство на специализирани ударни дронове.

Помощта от западните партньори в това начинание също е малка. Израел, който произвежда такива безпилотни летателни апарати, по принцип не снабдява Киев със смъртоносни оръжия, а САЩ не разполагат с необходимото количество, за да предоставят голяма партида на ВСУ.

"Обикновено тя не се използва за поразяване на техника, а за подтискане на вражески огневи точки, унищожаване на личен състав или небронирани превозни средства като камиони", казва Касянов.

Подобни параметри има и "Лансет". Бойната му глава е с тегло от 3 до 5 кг, а обсегът ѝ е около 40 км.

Това е много различно от параметрите на иранската ракета Shahed-136 (известна още като Geran-2), която Руската федерация масово използва при атаките срещу Украйна. Бойната му глава е 10 пъти по-голяма от тази на Лансет и има обсег от близо 1500 км.

Юрий Касянов обаче отбелязва, че тези БЛА не бива да се сравняват, тъй като изпълняват коренно различни задачи. Докато иранският безпилотен самолет се използва за поразяване на големи инфраструктурни обекти дълбоко в територията, Лансет е безпилотен самолет за бойно поле, който работи с отделни радари или ЗРК директно в близост до фронтовата линия.

Що се отнася до ефективността на руските безпилотни самолети камикадзе, експертът обръща внимание на малкия размер на бойната глава и малкия обсег на действие. Например Kub действа на разстояние 10-20 км и носи боеприпаси с тегло до 3 кг.

Дрон удари електроцентрала в Крим

Дрон удари електроцентрала в Крим

Атаката не е засегнала електрозахранването на полуострова

"Това са напълно различни класове. Това е все едно да сравнявате крилата ракета и пилотиран изтребител. Това са напълно различни оръжия и напълно различни методи на водене на война.

Що се отнася до влиянието на руските безпилотни самолети камикадзе върху хода на войната в Украйна, събеседникът на Би Би Си е доста предпазлив в оценката си.

"Смятам, че използването на БЛА от типа Лансет на бойното поле със сигурност дава определени предимства на врага", казва той. - Но не бих казал, че това ще промени хода на войната по някакъв драматичен начин. Не, това няма да повлияе на изхода от войната.

Касянов посочва, че има различни методи за противодействие на такива БЛА, като например унищожаването им на земята заедно с оператора и станцията за насочване.

Фактът, че в Русия изобщо има безпилотен боеприпас за бомбардировач, е резултат от инициатива на компанията ZALA Aero, която се занимава с безпилотни летателни апарати от средата на 2000-те години.

Въпреки това те започнаха да се занимават с боеприпаси за бомбардировачи едва през 2010 г. Експерт, пожелал да остане анонимен, заяви пред Би Би Си, че руското министерство на отбраната не се интересува от такива безпилотни самолети, а търговските компании, разбирайки, че военните няма да се интересуват от тях, не проявяват интерес към подобни разработки.

ZALA Aero, която сега е част от групата компании "Калашников", започва да разработва боеприпаси за бомбардировачи, надявайки се на доставки за износ. "Lancet" не е първият им продукт, той беше придружен от дрона "Куб", който сега се използва и от руската армия.

"Кубът беше представен на изложението в Абу Даби през 2019 г. Премиерата на Lancet се състоя през лятото на 2019 г. на армейското изложение в Подмосковието, като тогава той беше основният експонат на щанда на "Калашников".

Поради това Юрий Касянов смята, че Лансетите се произвеждат 80% от китайски компоненти, но окончателното сглобяване и настройка се извършват в руски заводи.

Но той признава, че е много вероятно микрочиповете за тях също да са произведени в Русия. "Те могат да ги произвеждат вечно, поне докато Китай им продава компоненти."

В същото време, казва той, Русия вече е започнала да усвоява процеса на собствено производство на електрически двигатели и батерии за БЛА, които преди това са били закупувани от китайски доставчици.

Серийното производство на безпилотни самолети в Русия започна наскоро. Например заводът за големи дронове "Орион" в Кронщадт е построен едва миналата година, пише военният блог BMPD, свързан с Центъра за анализ на стратегии и технологии.