Демонстрациите срещу президента на Египет Хосни Мубарак продължават вече 12-ти ден.

Краят на сблъсъците, които изправиха 82-годишния лидер срещу хиляди антиправителствени демонстранти, не се вижда.

Египетският президент е започнал преговори в ключови министри, включително и този на финансите.

Според агенция МЕНА срещата се провежда в президентския дворец в Хелиополис, предградие на Кайро, което се намира на километри от центъра на града.

Очаква се вицепрезидентът Омар Сюлейман да се срещне с изтъкнати фигури днес, с които ще обсъди предложеното решение, според което той би могъл да поеме президентската власт по време на преходния период.

Едно от предложенията е президентът Хосни Мубарак да запази титлата си, но властта бавно да бъде прехвърлена към други политически фигури.

Т.нар. "Група на Мъдреците" призовават за временно правителство от технократи, като основните правомощия бъдат поверени на няколко вицепрезиденти.

Обама призова Хосни Мубарак да се оттегли
          Още...

Според телевизия "Ал Арабия" вицепрезидентът изпратил отговора си, но не се казва какъв е.

 Повечето от протестиращите обаче настояват да си отиде не само Мубарак, но и неговите съюзници.

Мубарак обяви в четвъртък, че Египет ще потъне в хаос, ако той подаде оставка, но все пак обеща да се оттегли от власт през септември.

Стотици хиляди египетски граждани протестират из цялата страна.

На площад Тахрир в Кайро - център на протестните действия - демонстрантите са окупирали обикновено оживеното сърце на града и настояват, че няма да се откажат.

„Мубарак трябва да си върви", се чува от високоговорителите, на фона на престрелки, които отекват по улиците на египетската столица.

Въпреки изстрелите нощта в Кайро е преминала спокойно.

След като безредиците парализираха египетската икономика, някои египетски граждани са нетърпеливи да се върнат към нормалния начин на живот. Очаква се днес банките в Кайро да отворят, а в понеделник и стоковите пазари.

Протестите на площад Тахрир продължават и днес. Очаква се по-късно днес Мохамед Ал Барадей да се присъедини към тях и да направи обръщение към тълпата.