Бившият египетски президент Хосни Мубарак е болен от рак на стомаха, заяви адвокатът му. Той се позова на резултатите от изследвания, които трябваше да покажат дали здравословното състояние на бившия държавен глава е достатъчно добро, за да бъде съден.

На 11 юни здравният министър на страната  заяви, че Мубарак не страда от онкологично заболяване, а има проблеми със сърдечно-съдовата система.

Той трябва да се яви пред съда на 3 август по обвинения в убийството на протестиращи и злоупотреба с власт.

Преди време стана ясно, че Хосни Мубарак ще бъде съден заедно със синовете си Алаа и Гамал заради убийството на демонстранти, протестирали срещу властта му.

Малко по-рано властите в Египет опровергаха информацията, че експрезидентът на страната Хосни Мубарак ще бъде помилван. Той се отказа от имуществото си в полза на държавата. По-рано египетският съд освободи под гаранция съпругата му Сюзън, която също се отказа от своето имущество - вили и 3.3 милиона долара, в полза на държавата.

Междувременно бе съобщено, че Хосни Мубарак е подготвил писмо, в което той се извинява на всички египтяни и иска амнистия.

"В писмото Мубарак се извинява от свое собствено име и това на семейството си за всички престъпления срещу хората"
, съобщи източник от правителството.

В началото на месец май Мубарак бе разпитан от следователи от Главната прокуратура. Тогава бившият египетски президент изгуби съзнание. Разпитът беше разрешен от лекарите в болницата, в която Мубарак е настанен.

Според експертите Мубарак е застрашен от смъртно наказание, ако бъде доказано, че лично е издал заповед да се стреля срещу демонстрантите.

82-годишният Хосни Мубарак подаде оставка на 11 февруари, след 18 дни на народни протести и след 30-годишно управление. Малко преди оттеглянето си той имаше сериозни здравословни проблеми, претърпя и операция. Преди няколко дни той отново постъпи в болница, като данните за неговото здравословно състояние са противоречиви.

В началото на месец март бившият президент на Египет бе призован за разпит по дело за корупция. Във вторник той и синовете му трябва да се явяват за първи път в прокуратурата, за да дадат показания във връзка с обвиненията в корупция и насилие срещу протестиращите египтяни.

На 13 април главният прокурор на Египет обяви, че Хосни Мубарак е задържан за 15 дни, за да бъде разследван за корупция и злоупотреба с власт.