Серийните атентати в индийския град Мумбай разкриват едно ново качество на международния тероризъм.

Чувството на страх и несигурност, което атентаторите успяха да създадат в Бомбай, може да се сравнява само с онова в Америка след 11 септември 2001 година.

Свидетели сме на ново равнище на глобалния тероризъм, твърди в коментар Дойче веле.

През последните години индийските градове привикнаха, за съжаление, с тероризма. Дълго време, винаги когато имаше терористични акции в Индия, по инерция се сочеше съседен Пакистан.
Постепенно обаче индийските власти проумяха, че съществуват различни индийски групи от терористи, които действат от вътрешнополитическа мотивация: индийски мюсюлмани, които се чувстват дискриминирани от радикалните индуски политици; всевъзможни сепаратистки групировки, от Кашмир до североизточна Индия; и не на последно място предполагаеми индуистки групи, които от своя страна атакуват ислямски обекти.

Но схемата на последните атентати е по-различна.

Координираните нападения срещу "меки цели" - това може да е само дългата ръка на „Ал Кайда". Цялата тази сложна операция не би била по силите на локални или национални групи.

Целенасоченото подбиране на американски, британски и израелски заложници също се покрива с целите на международния тероризъм.

В първото си изявление индийският премиер Манмохан Синг заяви, че групата, стояща зад сегашната офанзива, действала от "бази в чужбина". Макар че той не назова поименно Пакистан, най-вероятно станалото отново ще повиши напрежението между двете съседни страни и ядрени сили.
Нищо чудно тъкмо такава да е била целта на терористите.

Аналогията се налага с инцидента през 2001-ва, когато само няколко месеца след 11 септември терористи нахлуха в парламента в Делхи.

Индия обвини Пакистан и мобилизира войските си. Докато двете страни стояха на прага на войната, „Ал Кайда" се възползва от заетостта на пакистанската армия по източната граница на страната и след американското нахлуване в Афганистан се установи в пограничния район на Пакистан.

Тъкмо в този район сега „Ал Кайда" е под натиск от страна на пакистанската армия и американската авиация.

Терористите са силно заинтересувани от влошаване на индийско-пакистанските отношения и отклоняването на пакистанската армия на изток.

С други думи, станалото в Мумбай надхвърля може би границите на Индия.

Това е предизвикателство и към новия американски президент, и неговите амбициозни планове за Афганистан и Пакистан.