Пакистанският президент Первез Мушараф се закле за нов петгодишен мандат, предаде АП.

Мушараф повече няма да изпълнява длъжността главнокомандващ на армията, след като вчера подаде оставка от този пост на официална церемония в стадион в главната щабквартира на пакистанската армия в град Равалпинди.

В стъпителното си слово днес Мушараф приветства завръщането на бившите премиери Беназир Бхуто и Наваз Шариф и го определи като „добро" за политическото помирение.

Никой от тях обаче, не присъства на церемонията в Исламабад и все още не е ясно дали решението на Мушараф да се окаже от поста главнокомандващ на армията ще предотврати заплахата от предсрочни парламентарни избори.

Подобно стечение на обстоятелствата би било провал в усилията на Мушараф да легитимира управлението си чрез демократични избори.

„Това е важна стъпка в похода на Пакистан към пълна демократизация", заяви Мушараф пред събралите се управляващи, дипломати и генерали.

„Изборите ще се проведат през януари, на всяка цена", беше категоричен пакистанският премиер.

С клетвата днес, просълзеният Мушараф сложи край на четиридесетилетната си военна кариера като гаранция за дълго отлаганото обещание да не изпълнява и двете длъжности - президент и главнокомандващ на армията.