Международният валутен фонд заяви в сряда, че е постигнал споразумение за персонала с Пакистан, което, ако бъде одобрено от неговия борд, ще изплати 1,1 милиарда долара за задлъжнялата южноазиатска икономика също обременена с криза на платежния баланс, предава "Ройтерс".

Средствата са последният транш от спасителния пакет от 3 милиарда долара, който Пакистан осигури миналото лято, за да предотврати дефолт на държавния дълг. Исламабад също търси друга дългосрочна спасителна програма.

"Екипът на МВФ постигна споразумение на ниво персонал с пакистанските власти за втория и последен преглед на стабилизационната програма на Пакистан", се казва в изявление на МВФ.

"Това споразумение подлежи на одобрение от Изпълнителния съвет на МВФ", се добавя в него. Споразумението изтича на 11 април и въпреки че Пакистан все още не е добавен към календара на изпълнителния съвет на МВФ, служители казват, че одобрението на борда се очаква някъде през април.

Сделката идва, след като мисията на МВФ проведе петдневни разговори с пакистански официални лица за преглед на фискалните показатели, определени за заема.

"Икономическата и финансова позиция на Пакистан се подобри през месеците след първия преглед, като растежът и доверието продължават да се възстановяват благодарение на разумното управление на политиките и възобновяването на притока от многостранни и двустранни партньори", каза МВФ.

Въпреки това, растежът се очаква да бъде скромен тази година и инфлацията остава доста над целта, тъй като Пакистан се нуждае от повече политически реформи, за да се справи с "икономическите си слабости", добави кредиторът.

Повечето облигации в пакистански долари се търгуваха нагоре в сряда.

МВФ каза, че Пакистан е изразил интерес към друга спасителна програма по време на преговорите за преглед, като дискусиите по средносрочна програма се очаква да започнат през следващите няколко месеца.

Премиерът Шехбаз Шариф каза на министрите си в сряда, че Пакистан се нуждае от нов заем от МВФ, добавяйки, че увеличаването на данъчната основа е задължително за постигането на тази сделка.

Правителството не е обявило официално размера на допълнителното финансиране, което търси. Bloomberg съобщи през февруари, че Пакистан планира да поиска заем от поне 6 милиарда долара.

Преди стендбай споразумението Пакистан трябваше да изпълни условията на МВФ, включително преразглеждане на бюджета си и повишаване на лихвените проценти, както и генериране на приходи чрез повече данъци и повишаване на цените на електроенергията и газа.

МВФ заяви, че правителството се е ангажирало с тези мерки и призова за разширяване на данъчната основа, както и за коригиране на тарифите за електроенергия и газ.

Икономистът Сакиб Шийрани каза, че новото дългосрочно споразумение вероятно ще предизвика повече условия от МВФ.

"Въпреки че успешното завършване на настоящата програма подобрява шансовете на страната за осигуряване на последваща програма, следващото споразумение вероятно ще бъде значително по-различно от сегашното - съсредоточавайки се повече върху по-дълбоки структурни условия, като заплатите в публичния сектор и пенсиите", каза той.

България предлага Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

България предлага Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Управителят на БНБ е изпратил номинацията