Международният валутен фонд (МВФ) посъветва богатите на енергийни ресурси икономики от Персийския залив да ускорят отслабването на зависимостта си от петрола, след като прогнозира най-лошия икономически ръст за региона от световната финансова криза насам, съобщава "Франс прес".

Страните износителки на петрол в Близкия изток, особено онези от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, бяха сериозно засегнати от рухването на цените на петрола, който осигурява голяма част от финансите им.

След резкия спад на цените в Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства предприеха фискални мерки и реформи за орязване на публичните разходи и увеличаването на приходите от източници, несвързани с петрола.

В резултат на мерките икономическият растеж се забави значително, след като гореспоменатите 6 страни и други страни износителки на петрол от региона отчетоха огромни бюджетни дефицити.

В свой доклад за икономическата перспектива на региона МВФ прогнозира икономически ръст от само 0,5 процента през тази година за страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, което е най-лошият показател от 2009 г. насам, когато е бил 0,3 на сто, непосредствено след разразяването на световната финансова криза.

"Сега е точният момент за икономиките от Съвета за сътрудничество в Персийския залив да ускорят диверсификацията си извън петрола и да насърчат по-голяма роля на частния сектор, което да доведе до растеж и създаването на допълнителни работни места", изтъква Джихад Азур, който е директор в МВФ за Близкия изток и Централна Азия.

"Подготвянето на техните икономики за епохата след петрола е нещо, което се превръща в приоритет за властите на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив", допълва Азур.

Азур посочи още, че прогнозите за растежа на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив главно са движени от сделката между страните производителки на петрол да съкратят производството, за да се повишат ниските цени на суровия петрол, което означава, че въпросните страни добиват и изнасят по-малко петрол.