Министерството на външните работи е евакуирало от Ивицата Газа българско семейство.Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.  Операцията е била организирана по инициатива на украинската страна с осигурен самолет и друг транспорт, както и със съдействието и на египетските власти.

Тримата български граждани и четвърти член на семейството с палестинско гражданство са кацнали успешно на летището в София, като са преминали през две държави - Египет и Украйна. В цялостния процес на евакуация, продължил 17 дни, са участвали мисиите ни в Тел Авив, Рамалла, Кайро и Киев, както и Ситуационния център на МВнР.

ООН: Израелските удари върху Газа може да са военни престъпления

ООН: Израелските удари върху Газа може да са военни престъпления

Ако се окаже, че са били непропорционални

Министерството на външните работи изразява своите искрени благодарности на украинската страна за отличното сътрудничество и предоставената възможност на българското семейство да се завърне у нас. МВнР благодари и на Египет за осигурените условия за реализирането на хуманитарна мисия.

Смъртоносните въздушни удари на Израел върху Газа могат да представляват военни престъпления, ако се окаже, че са били непропорционални. Това заяви днес върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет. Днес тя окри специална сесия на Съвета за правата на човека на ООН, свикана по искане на мюсюлманските държави.

Бачелет посочи, че не е видяла доказателства, че граждански сгради в Газа, станали обект на израелските удари, се използват за военни цели.

Шефът на ООН за човешките права също така призова главатарите на ислямистите от Хамас в Газа да се въздържат от изстрелване на ракети към Израел.

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израелското правителство единодушно реши да прекрати огъня…

От петък е в сила примирие, слагащо край на продължили 11 дни израелски въздушни нападения и палестински ракетен обстрел, при които в Газа загинаха повече от 240 души, включително 66 деца или непълнолетни, и отнеха 12 живота в Израел.