Парижки съд ще произзнесе присъдата по делото срещу бившия помощник на френския президент Еманюел Макрон - Александър Бенала на 5 ноември. Това разкри АФП.

Бенала е изправен пред общо 12 обвинения, включително насилствени действия срещу демонстранти, намеса в полицията, незаконно използване на дипломатически паспорти. Прокуратурата поиска за него година и половина условно лишаване от свобода, глоба от 500 евро, както и забрана за заемане на държавна длъжност за пет години и носене на оръжие за 10 години.

Внесоха вот на недоверие срещу кабинета на Макрон заради „случая Бенала”

Внесоха вот на недоверие срещу кабинета на Макрон заради „случая Бенала”

Краз е уволнен, след като прокуратурата започна разследване на инцидента

Освен Бенала, обвиняемият по това дело е бивш член на партията на Макрон - Венсан Краз. Прокуратурата поиска за него една година условно лишаване от свобода за него условно.

Венсан Краз вече заяви в съда, че не е замесен в насилието над демонстраанти, а е бил само наблюдател.

Адвокатът на ищците заяви, че Бенала, Краз и придружаващ ги полицай са ясно разпознаваеми на публикуван от в. "Либерасион" видеозапис на случая.

Той съобщи, че клиентите му се опитвали да излязат от парка по време на първомайското шествие и получили противоречиви инструкции. Виждайки, че младата жена снима с телефона си, един от тримата, заснети на видеозаписа, я обездвижил, телефонът й бил взет и записът бил изтрит.

Видео изобличи охранител на Макрон, биещ протестиращ

Видео изобличи охранител на Макрон, биещ протестиращ

Прокуратурата разследва за възможно повдигане на обвинения

Тя обаче успяла да го възстанови със специален софтуер.

При сблъсъците на първомайското шествие Бенала се оправда, че искал да помогне на полицаите, които били изправени срещу буйстващи демонстранти.