Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе разговори с шведския министър-председател Улф Кристерсон във Вашингтон на 5 юли, съобщи Белият дом в събота.

"Президентът Байдън ще приеме шведския министър-председател Кристерсон в Белия дом на 5 юли, за да укрепи отношенията на САЩ с Швеция", се казва в съобщение на американската администрация, цитирано от АП.

Двамата лидери ще обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността между двете страни и стремежа на Швеция да се присъедини към НАТО, се казва в прессъобщението. Те също така ще обменят мнения относно положението в Украйна и отношенията с Китай.

Всички държави от НАТО с изключение на Унгария и Турция вече са ратифицирали присъединяването на Швеция към НАТО.

Най-сериозните проблеми по пътя на Стокхолм към Aлианса са възникнали в случая с Анкара. Турската страна обвинява Швеция, че не се бори активно срещу кюрдските формирования, които Анкара смята за терористични.

Освен това през последните месеци турските власти имаха оплаквания от отношението на Швеция към исляма. Темата стана особено актуална след случаите на публично изгаряне на Корана в шведски градове.

Ердоган размаха пръст на Швеция за изгарянето на Корана

Ердоган размаха пръст на Швеция за изгарянето на Корана

Той обеща остра реакция от страна на Турция

Шведските власти са издавали разрешения за подобни действия.