Гражданите на Черна гора ще отидат отново до урните в неделя, когато в страната ще се проведе вторият тур на президентските избори, в които ще участват досегашният президент Мило Джуканович от Демократичната партия на социалистите и икономистът Яков Милатович от движението "Европа сега", обобщава АП.

Според експертите резултатът от изборите все още не е ясен, макар че те дават леко предимство на Милатович, който беше подкрепен от мнозинството кандидати, които не стигнаха до втория тур.

Джуканович, който се очертава като фаворит на първия тур, разчита на гласовете на онези, които са предпочели кандидатурата на бившия лидер на черногорските социалдемократи Драгини Вуксанович-Станкович.

В същото време много наблюдатели са съгласни, че изходът от тези избори ще бъде от решаващо значение за бъдещия курс на страната, тъй като правителствените партии, които също подкрепят Милатович, са за по-тесни връзки със Сърбия и Русия.

Джуканович и неговата партия понякога се дистанцират от Белград и изтеглят Черна гора от Съюзна република Югославия, а също така правят остри изказвания срещу Русия.

От 1991 г. насам Джуканович е бил на власт в Черна гора на кратки интервали от време. Заемал е постовете президент и министър-председател по времето, когато Черна гора е част от Съюзна република Югославия.

След това заема поста на правителствен и държавен ръководител по време на периода на независима Черна гора. Демократичната партия на социалистите и нейното ръководство многократно са обвинявани в корупция.

В дебат, излъчен по черногорската телевизия в петък, Джуканович заяви: "Няма тайни. Фактът, че днес в сметките на Мило Джуканович няма нито един скрит цент, показва, че няма тайни."

Той спомена и постиженията - своите и на партията си по време на управлението си: "Има някои ярки примери, които показват как съм се справял през предишния период.

Президентът на Черна гора критикува ЕС, че е позволил на Русия да пуска пипала на Балканите

Президентът на Черна гора критикува ЕС, че е позволил на Русия да пуска пипала на Балканите

Нестабилният регион се е превърнал в платформа за политики срещу ЕС поради небрежността на блока

През 1994 г. направихме Черна гора икономически самостоятелна, затова по-късно въведохме германската марка, а след това и еврото като валута, направихме това в интерес на черногорските граждани. Когато възстановихме независимостта, създадохме условия всеки гражданин да се произнесе по въпроса на референдум. Когато се присъединихме към НАТО, направихме това в полза на всички черногорски граждани, като им гарантирахме по-високо ниво на сигурност и защита."

Опонентът на Джуканович Милатович пък заяви, че Черна гора се нуждае от обновяване на властта: "Уморени сме страната да бъде управлявана от старомодни политици.

Време е Черна гора да бъде ръководена от истински европейски политици, които са получили образование в ЕС, познават международните стандарти и практики и никога не са бъркали в джобовете си държавна собственост. Искам Черна гора да бъде държава за всички нас и дом за всички нас. Убеден съм, че на 2 април ще имаме такава Черна гора. Убеден съм, че на 2 април ще обърнем гръб на миналото.

Както и на първия тур, 542 000 граждани на страната ще могат да гласуват. Избирателните секции ще бъдат отворени от 07:00 ч. до 20:00 ч. местно време (08:00 ч. - 21:00 ч. българско време).

На балотаж Черна гора ще избере президент

На балотаж Черна гора ще избере президент

Гласуването ще е на 2 април

Президентският пост в Черна гора е до голяма степен церемониално, но резултатите от изборите ще бъдат важни в контекста на политическата ситуация в страната и в Европа, тъй като партията, чийто кандидат в крайна сметка спечели изборите, може да получи значителна подкрепа на парламентарните избори през юни.