Президентът на Черна гора разкритикува Европейския съюз, че е позволил на Русия да разпространи влиянието си в Западните Балкани, като каза във вторник, че нестабилният регион се е превърнал в платформа за политики срещу ЕС поради небрежността на блока, съобщава "Индипендънт".

Президентът Мило Джуканович говори пред "Асошиейтед прес", докато се подготвя за балотаж на изборите с нов политически кандидат, който има подкрепата на правителството на Черна гора, което включва партии, които се стремят към по-тесни отношения със Сърбия и Русия.

"Русия просто влезе в отворено пространство, оставено от Европейския съюз", каза Джуканович за позицията на ЕС спрямо Балканите. "Европейският съюз през последните 10 години не знаеше какво да прави със Западните Балкани, но Русия знаеше. Тя е развила своята мрежа на Балканите."

ЕС трябва да използва геополитическия и исторически момент на Балканите

ЕС трябва да използва геополитическия и исторически момент на Балканите

Еврочленството е жизненоважно, за да стоят Путин и Китай далеч от Югоизточна Европа

Джуканович, който заема поста президент на Черна гора от 2018 г., спечели най-много гласове на първия тур на президентските избори в страната, които се проведоха на 19 март. Анализаторите в Черна гора смятат, че неговият съперник на балотажа с двама кандидати, бившият министър на икономиката Яков Милатович, има добри шансове да спечели, защото има подкрепата на други кандидати и политически партии.

С предсрочни парламентарни избори, насрочени за 11 юни, гласуването този уикенд се смята за важен показател за бъдещия път на Черна гора, малка страна членка на НАТО с 620 000 души население. Политическата безизходица спря пътя на страната към ЕС и породи опасения от нестабилност, докато войната бушува в Украйна.

Джуканович каза пред АП, че президентската надпревара представлява избор между неговите проевропейски политики и "бруталния популизъм" на сегашното коалиционно правителство, което е доминирано от партии, които предпочитат по-тесни връзки със Сърбия и Русия.

Неговата Демократическа партия на социалистите управлява страната повече или по-малко безпрепятствено в продължение на три десетилетия. Президентът твърди, че управляващата коалиция, която дойде на власт след парламентарния вот през 2020 г., е опустошила Черна гора икономически и финансово.

"През последните 2 години и половина станахме свидетели на сериозно препъване от страна на Черна гора", каза Джуканович.

Коалиционното правителство обеща Черна гора да остане по пътя си към Европейския съюз. Милатович, съперникът на президента, също изрази подкрепа за страната, която се стреми към членство в ЕС.

Анализаторите казват, че 36-годишният Милатович, образован на Запад, се смята за фаворит в неделя срещу Джуканович, 61-годишен, който като премиер изведе Черна гора до независимост от Сърбия през 2006 г. и се противопостави на Русия през 2017 г., за да си осигури членство в НАТО.

На балотаж Черна гора ще избере президент

На балотаж Черна гора ще избере президент

Гласуването ще е на 2 април