Хиляди иранци излязоха на улиците на северния ирански град Тебриз във вторник, за да скърбят за президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер близо до границата с Азербайджан през уикенда, заедно с външния министър и пет други високопоставени служители, предава Ройтерс.

Държавната телевизия излъчи на живо изображения на опечалените, много от които облечени в черно, които се удряха в гърдите, докато камион, покрит с бели цветя и превозващ ковчезите, увити в националния флаг, се движеше бавно през множеството.

"Всички дойдоха да се сбогуват със загиналия президент и неговите другари, независимо от тяхната фракция, етническа принадлежност или език", заяви депутатът от Тебриз Масуд Пезешкиан.

Въпреки че държавната телевизия съобщи за струпване на голямо множество в Тебриз, някои наблюдатели отбелязват значителен контраст в обществената скръб в сравнение с минали възпоменания за смъртта на други високопоставени фигури в 45-годишната история на Ислямската република.

Иран обяви петдневен траур за Раиси, но липсваше емоционалната реторика, която съпътстваше смъртта на Касем Солеймани, старши командир на елитната Революционна гвардия, убит от американска ракета през 2020 г. в Ирак, чието погребение привлече огромни тълпи от опечалени, плачещи от мъка и ярост.

Тялото на Раиси беше транспортирано от Тебриз, най-близкия голям град до отдалеченото място на катастрофата, до летището в Техеран, преди да бъде отнесено в свещения шиитски град Кум. Оттам ще се върне в столицата, за да лежи в джамията Голямата Мосала в Техеран, преди да бъде прехвърлено в родния му град Машхад, в Източен Иран, за погребение в четвъртък.

Опечалените носеха плакати с изображения на Раиси, външния министър Хосейн Амирабдолахян, водача на петъчната молитва в Тебриз и други официални лица, които също загинаха в катастрофата.

Задълбочаване на кризата

Смъртта на президента дойде във време на задълбочаваща се криза между духовните лидери и обществото по въпроси като затягане на социалния и политически контрол и икономически затруднения.

За да възстановят нарушената легитимност след исторически ниската избирателна активност от около 41% на парламентарните избори през март, управляващите в Иран трябва да събудят обществен ентусиазъм, за да осигурят голямо участие в предсрочните президентски избори, които ще се проведат на 28 юни.

Иранците все още имат болезнени спомени от справянето с националните безредици, предизвикани от смъртта в ареста на Масха Амини през 2022 г., която беше потушена от насилствена държавна репресия, включваща масови задържания и дори екзекуции. Широко разпространеният обществен гняв от влошаващия се стандарт на живот и корупцията също може да задържи много иранци у дома.

Някои анализатори казват, че милиони са загубили надежда, че управляващите духовници в Иран могат да разрешат икономическата криза, подхранвана от комбинация от санкции на САЩ, лошо управление и корупция.

Раиси въведе твърдата политика на своя наставник, върховния лидер аятолах Али Хаменей, насочена към укрепване на клерикалната власт, репресии срещу опонентите и възприемане на твърда линия по външнополитически въпроси като ядрените преговори с Вашингтон за съживяване на ядрения пакт на Иран от 2015 г.

Всеки кандидат, който се включва в надпреварата, трябва първо да бъде проверен от Съвета на пазителите, който често е дисквалифицирал дори видни консервативни и умерени служители, което означава, че общата посока на политиката е малко вероятно да се промени.

Въпреки че е бил смятан за водещ кандидат да поеме поста от 85-годишния върховен лидер, когато той умре, два източника заявиха, че името на Раиси е било извадено от списъка с потенциални приемници преди около шест месеца поради спадащата му популярност.

Смъртта на Раиси внесе "голяма несигурност" в наследяването, според анализатори, разпалвайки съперничеството в лагера на хардлайнерите за това кой ще наследи Хаменей като върховен лидер на страната.

Вицепрезидентът на Иран поема временно функциите на президент

Вицепрезидентът на Иран поема временно функциите на президент

Той ще управлява страната до избирането на нов президент на извънредни избори