От Българската православна църква няма да изпратят свой представител в комисията по подготовка на Всеправославния събор на остров Крит. Това е резултат от неотдавнашното решение на Синода ни да не участва в събора.

В четвъртък сутринта след светата Литургия за Възнесение Господне в Православната академия край село Колимбари на остров Крит ще има редовно заседание на Комисията, която трябва да подготви текста на посланието на Всеправославния събор, съобщиха гръцкият всекидневник "Вима" и Двери.бг.

На остров Крит вече са и митрополитите-представители на Вселенската патриаршия, на Йерусалимската патриаршия и на някои от автокефалните църкви - Кипърската и Гръцката, както и на Албанската.

Предполага се, че тези дни в Крит ще бъде обсъдена и създалата се ситуация след отказа на БПЦ и Антиохийската патриаршия да участват в събора и след заявеното подобно намерение на Москва.

Припомняме, в интервю за РИА "Новости" Женевският и Западно-Европейски архиепископ Михаил заяви, че: "Никога изменения в учението на Църквата няма да бъдат допуснати от нейните архиереи, нито най-малката йота няма да бъде заменена в църковното учение.

Догматическите и другите аспекти на това учение произтичат от Словото Божие и епископатът е длъжен да следи за строгото им спазване. Ако Църквата съществува вече двадесет века, то е само защото ние зорко следим да запазим своя порядък".

Според него е по-добре съборът да бъде отложен или отменен. "Напълно разбираме решението на българите, имаше реакции и от Сръбската, и от Руската, и от другите Поместни църкви", добави архиепископ Михаил.

Той отбеляза, че РПЦ МП е постигнала "принципиално важен момент в провеждането на събора" - приемането на решението да става с консенсус, а не с гласуване. "Никой църковен въпрос не може да се решава с гласуване - това изискване съответства на духа на Църквата - или си в нея, или не си" - каза в заключение главата на Женевската архиепископия на РПЦЗ МП.

Припомняме, във вторник Руската православна църква имаше извънредно заседание на своя Свети синод за да реши как да действа в ситуация, когато редица поместни православни църкви се отказват от участие на Всеправославния събор на Крит, допълниха от РИА Новости.

Всеправославният събор се подготвя повече от 50 години. Това е първото събиране за последните 1000 години на предстоятели и на представители на православната Църква.