От отцепилата се от Грузия Южна Осетия обявиха, че през ноември ще организират референдум за независимост, съобщи АП.

Новината идва само дни, след като стана ясно, че самопровъзгласилата се Приднестровска република ще проведе референдум на 17 септември.
На него се очаква жителите в региона да гласуват за това дали искат да се присъединят към Молдова или към Русия, или пък искат да останат независими.

 От АП коментират, че Грузия и Молдова от доста време правят опити да върнат под контрола си двата размирни региона. Припомняме, че и Южна Осетия и Приднестровската република се ползват с широката подкрепа на Русия.

Президентът на непризната република Южна Осетия - Едуард Кокойти подписа декрет, с който обявява, че на 12 ноември съгражданите му ще дадат гласа си за бъдещия статут на региона.

По време на съществуването на СССР Южна Осетия е автономна област в състава на Грузия.

След разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години Южна Осетия обявява независимост от Грузия.
Това води до въоръжен конфликт, решен с посредничеството на Москва. Така Грузия и Южна Осетия сключват мирен договор, а в района на конфликта патрулират руски, грузински и южноосетински миротворци.

Южна Осетия, която е автономна област, заедно с двете автономни републики - Абхазия и Аджария съществуват като самостоятелни държави, въпреки че не са признати като такива.

Този юни Едуард Кокойти обяви, че Южна Осетия възнамерява да се обедини със Северна Осетия и по този начин да стане част от състава на Руската Федерация.
По думите му републиката никога не е излизала от състава на Русия. Кокойти тогава подчерта, че не е необходимо в Южна Осетия да се организира референдум по този въпрос, тъй като в началото на 90-те години жителите на републиката вече са избрали независимостта.
Освен това Кокойти посочи, че Южна Осетия, Абхазия и Приднестровието разполагат с повече юридически основания да бъде международно признати за независими републики, отколкото Косово и Черна гора.

От агенцията коментират, че референдумът в Черна гора, довел до отделянето й от Сърбия, най-вероятно е вдъхновил сепаратистите в Южна Осетия и Приднестровката република и те са решили да се възползват и да организират всенародно допитване по родните си места.

Разликата между Черна гора и Южна Осетия и Приднестровската република е в това, че в Подгорица референдумът е станал факт след споразумение с правителството на Сърбия и след признаването му от страна на международната общност.