Новият началник щаб на армията на талибаните, Кари Фасихудин, обеща да смаже афганистанските дисиденти, които дестабилизират страната с говорене за съпротива, етнически права и демокрация, предаде ДПА.

Високопоставеният военен командир на талибаните беше цитиран от няколко местни медии и проталибански профили, като се е изказал на събрание в Кабул днес.

Фасихудин, известен като "Завоевателя на Севера" сред талибаните, настоял, че дисидентите се опитвали да нарушат сигурността и да вкарат страната в гражданска война.

Лидери на талибаните влязоха в остър спор чия е заслугата за победата

Лидери на талибаните влязоха в остър спор чия е заслугата за победата

Размяна на остри реплики…

Той уточнил, че са в ход консултации за създаване на силна армия в близко бъдеще, която да може да защити страната.

Радикалните ислямисти превзеха столицата на Афганистан миналия месец след разпадането на въоръжените сили на страната, които наброяваха около 300 000 души. Ислямистките екстремисти също така иззеха оръжията, боеприпасите и оборудването на предишното правителство, включително военни самолети.

След падането на Кабул, лидерът на съпротивата срещу талибаните Ахмад Масуд сформира Националния фронт на съпротивата на Афганистан, за да се бори срещу тях в провинция Панджшир.

ООН упрекна талибаните за отношението им към жените

ООН упрекна талибаните за отношението им към жените

Те били изключени от обществената сфера

Масуд също така обяви "национално въстание", което доведе до масови демонстрации в няколко контролирани от талибаните провинции.

Талибаните предприеха огромна офанзива срещу Панджшир, като в крайна сметка поеха контрола над провинцията и насилствено смазаха демонстрантите.

Талибаните обвинени в убийството на 20 цивилни в долината Панджшир

Талибаните обвинени в убийството на 20 цивилни в долината Панджшир

Долината Панджшир беше последният район, който се съпротивляваше срещу талибаните