Талибаните бяха обвинени в убийство на 20 цивилни в афганистанската долина Панджшир, като очевидното убийство на мъж в униформа е било заснето на видео, съобщава "Гардиън".

Долината Панджшир беше последният район, който се съпротивляваше срещу талибаните, когато те дойдоха на власт миналия месец, и е където се сражаваха за кратко антиталибанските опозиционни сили, преди да бъдат сломени.

Един инцидент е заснет на видеозапис, на който се вижда мъж, носещ военна екипировка, заобиколен от талибански бойци, който свидетели настояха, че е цивилен. На фона на звука от стрелба мъжът се вижда да се свлича на земята.

Уточнява се, че е имало около 20 подобни инцидента с участието на цивилни в района след превземането му от талибаните.

Талибани застреляха бременна полицайка

Талибани застреляха бременна полицайка

Говорителят на талибаните отрича и посочва, че от движението му са започнали да разследват случая

Една от жертвите е търговец и баща на две деца на име Абдул Сами, който според източници е отказал да избяга по време на настъплението на талибаните. Арестуван и обвинен в продажба на сим карти на бойци на опозицията срещу талибаните, тялото му по-късно е било изхвърлено близо до дома му.

Информацията се появи, след като високопоставен афганистански дипломат от бившето правителство описа влошаващо се положение с правата на човека в страната му, където той каза, че правата на жените изчезват при управлението на талибаните.

"Народът на Афганистан се нуждае от действия повече от всякога", изтъкна посланикът Насир Ахмад Андиша пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева, призовавайки съвета да създаде мисия за установяване на факти за наблюдение на действията на талибаните в страната.

Забулен протест: Жени в Кабул демонстрират в подкрепа на талибаните

Забулен протест: Жени в Кабул демонстрират в подкрепа на талибаните

"Онези, които не носят хиджаб, вредят на всички ни"

Информациите следват добре документирани случаи на други отмъстителни убийства от радикалната ислямистка групировка както по време на светкавичното им настъпление в цялата страна, така и след завземането на властта.

През август международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" описа подробно клането на деветима мъже хазарейци, след като талибанските бойци поеха контрола над афганистанската провинция Газни през юли.

Очевидци са споделили мъчителни разкази за убийствата, извършени между 4 и 6 юли в село Мундарахт, област Малистан, включително как трима са били изтезавани до смърт, включително един мъж, удушен със собствения си шал.

ООН упрекна талибаните за отношението им към жените

ООН упрекна талибаните за отношението им към жените

Те били изключени от обществената сфера

Вчера върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет описа "достоверни твърдения за отмъстителни убийства на редица бивши служители на Афганистанските национални сили за сигурност и доклади на служители, които са работили за предишни администрации и членове на техните семейства, произволно задържани".

"В някои случаи служителите бяха освободени, а в други бяха намерени мъртви", уточни Бачелет.

Тя също така цитира "множество" твърдения за талибански тършувания от къща до къща, търсейки длъжностни лица от предишното правителство и "хора, които са сътрудничили на американските сили за сигурност и компании".

Братът на опозиционер в Афганистан екзекутиран от талибаните

Братът на опозиционер в Афганистан екзекутиран от талибаните

Не дават да бъде погребан, тялото му трябвало да изгние

Опасения относно нарушенията на талибаните на собствените им обещания относно правата на човека идват, след като Катар предупреди днес, че няма да поеме отговорност за летището в Кабул без "ясни" споразумения с всички замесени, включително талибаните, относно операциите му.

Доха се превърна в ключов брокер в Афганистан след изтеглянето на американските войски миналия месец, помагайки за евакуацията на хиляди чужденци и афганистанци, ангажирайки новите талибански управници и подпомагайки операциите на летището в Кабул.

"Трябва да се уверим, че всичко е разгледано много ясно, в противен случай... не можем да поемем никаква отговорност на летището (ако) всички тези неща не бъдат адресирани", подчерта външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани, като допълни: "В момента статутът все още е подложен на преговори."

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

Най-малко четирима демонстранти са били убити

След изтеглянето на САЩ самолети на Qatar Airways направиха няколко пътувания до Кабул, летейки в помощ и извеждайки представители на Доха и превозвайки притежатели на чужди паспорти.

Две десетилетия американска намеса в Афганистан завърши с бързия въздушен транспорт на повече от 120 000 души от Кабул, когато талибаните се върнаха на власт.

САЩ изтеглиха последните си войници от Афганистан на 30 август, прекратявайки най -дългата си война точно преди годишнината от атаките на 11 септември 2001 г., които предизвикаха инвазията.