Афганистански жени, носещи фереджета, покриващи целите им лица, се събраха в лекционна зала на университет в Кабул, обещавайки ангажираност с твърдолинейната политика на талибаните относно сегрегацията между половете, информира "Франс прес".

Около 300 жени, покрити от главата до петите в съответствие със строгите нови политики за облеклото в образованието, развяваха знамена на талибаните, докато ораторите се нахвърлиха срещу Запада и изразиха подкрепа за политиката на ислямистите.

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

Талибаните смазват мирните протести в Афганистан с бойни муниции, палки и камшици

Най-малко четирима демонстранти са били убити

Няколко жени са носили сини бурки, които имат само малък мрежест прозорец, от който да се вижда, но повечето носеха черни никаби, покриващи по-голямата част от лицето освен очите.

Мнозина носеха и черни ръкавици.

Правата на жените в Афганистан бяха силно ограничени при управлението на талибаните в периода 1996-2001 г., но откакто се върнаха на власт миналия месец, те увериха, че ще прилагат по-малко крайно правило.

Този път на жените ще бъде разрешено да посещават университет, стига класовете да са разделени по пол или поне разделени със завеса, съобщиха образователните власти на талибаните.

Те също така трябва да носят характерна мюсюлманска роба и никаб.

Талибаните забраниха протестите в Афганистан

Талибаните забраниха протестите в Афганистан

Призоваха афганистанците да избягват масовите прояви...

Жените, за които организаторите казаха, че са студентки, изслушаха поредица от речи в образователния университет "Шахийд Рабани" в столицата Кабул.

Големи знамена на талибаните оградиха подиума, като жените оратори разкритикуваха жените, които протестираха в Афганистан през последните дни.

Те също така защитиха новото правителство на Ислямското емирство Афганистан, което забрани демонстрациите освен ако не бъде дадено разрешение от министерството на правосъдието.

Дауд Хакани, директор за външните отношения в образователното министерство, заяви, че протестът е бил организиран от жените, които са поискали и получили разрешение за демонстрация.

Стотици протестираха в Кабул срещу намесата на Пакистан в Афганистан

Стотици протестираха в Кабул срещу намесата на Пакистан в Афганистан

Пакистан подкрепя талибаните и им помогна в неотдавнашната им военна кампания

"Ние сме против онези жени, които протестират по улиците, твърдейки, че са представителни за жените", настоя първата говорителка, покрита от глава до пети.

"Свобода ли е да харесваш последното правителство? Не, не е свобода. Последното правителство злоупотребяваше с жените. Те набираха жени само по тяхната красота", твърди тя.

Някои в публиката държаха бебета, които от време на време плачеха по време на речите, докато други бяха млади момичета, очевидно твърде млади за университет.

Студентка на име Шабана Омари каза пред аудиторията, че била съгласна с политиката на талибаните, че жените трябва да си покриват главите.

"Онези, които не носят хиджаб, вредят на всички ни", настоя тя, имайки предвид забрадките, носени от много мюсюлмански жени.

"Хиджабът не е индивидуално нещо", подчерта още Омари.

Тя завърши речта си с "Аллах Акбар", или "Бог е най-велик".

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Изненадващо премиер не е Абдул Гани Барадар

Друга ораторка, Сомейа, каза, че историята се била променила след завръщането на талибаните.

"След това няма да видим "бихиджаби" (хора, които не носят забрадки)", отбеляза тя.

"Жените ще бъдат в безопасност след това. Ние подкрепяме нашето правителство с всички сили", изтъкна Сомейа. 

След речите в залата за срещи, жените се разхождаха в организирани редици на малко разстояние по улицата навън, държейки отпечатани плакати и оградени от талибански войници, носещи пушки и картечници.

Публичната демонстрация беше в ярък контраст със сцените в Кабул и другаде по-рано през седмицата, когато талибански бойци стреляха във въздуха, за да разпръснат редица протести срещу тяхното управление, като застреляха двама души.

"Жените, които напуснаха Афганистан, не могат да ни представляват", гласи един проталибански плакат.

"Доволни сме от отношението и поведението на муджахидините (талибаните)", гласи друг.

Талибаните твърдят, че искат да се дистанцират от по-суровите политики от старото време, когато половината население беше изключено от работа и образование.

Според новите правила жените могат да работят "в съответствие с принципите на исляма", постановиха талибаните, но все още са дадени малко подробности какво точно може да означава това.