Стотици афганистанци излязоха по улиците на Кабул вчера, скандирайки лозунги срещу намесата на Пакистан в страната, информира ДПА. 

Протестите се проведоха на поне две места в центъра на града, като участниците настояваха Пакистан да спре да се меси в делата на Афганистан.

Мнозина афганистанци, включително бивши официални лица, казват, че Пакистан подкрепя талибаните и им е помогнал в неотдавнашната им военна кампания, по време на която радикалните ислямисти превзеха страната. Исламабад отрече всякакво участие.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан

Изненадващо премиер не е Абдул Гани Барадар

В един от многото видеоклипове от протестите, които се разпространяват в социалните мрежи или по местната телевизия, участничка казва, че тя и останалите протестиращи не са там за лична изгода, а за да защитават страната си.

"Ние сме тук, за да защитаваме страната си. Пакистан започна пряка инвазия в Афганистан и ние питаме защо главното му разузнаване е тук? Каква е целта му", запита тя.

В неделя и понеделник началникът на разузнавателната служба на Пакистан Фаиз Хамид посети Кабул и проведе срещи с представители на талибаните.

Според репортер на Би Би Си много протестиращи в Кабул са твърдели, че Пакистан е подкрепил талибаните в битките в провинция Панджшир, която беше превзета от талибаните в понеделник след почти седмица боеве.

Над 70 убити и ранени в Афганистан от безразборна стрелба на талибаните

Над 70 убити и ранени в Афганистан от безразборна стрелба на талибаните

Талибаните забраниха на жените да влизат в промишлената зона Херат

В същото време много протестиращи скандираха "Свобода", вероятно намеквайки за подкрепа за Ахмад Масуд, който ръководеше въоръжения Национален фронт на съпротивата в Панджшир и се укрива, откакто талибаните превзеха провинцията.

Той призова всички афганистанци към национално въстание в аудио послание в понеделник и малко след това написа в "Туитър" само думата "Свобода".

Чуждестранен журналист написа в "Туитър", че в продължение на няколко километра добре обучени членове на талибаните са позволили протест от около 300 до 500 души да продължи по улиците на Кабул.

Членове на талибаните, охраняващи площад "Занбак", обаче са стреляли във въздуха, били са протестиращи, вандализирали са превозно средство, което ги водеше, и са изтръгнали камери от журналисти.

Популярният новинарски канал ToloNews съобщи в "Туитър", че талибаните са задържали оператор на ToloNews и са конфискували камерата му.

Бивш депутат в провинция Балх каза, че подобен протест се е провел и срещу Пакистан късно в понеделник в Мазари-и-Шариф.

Путин се надявал талибаните да се държат "цивилизовано" в Афганистан

Путин се надявал талибаните да се държат "цивилизовано" в Афганистан

Изтеглянето на САЩ от страната било завършило с катастрофа