Поредната руска офанзива в Украйна вече е започнала, но е толкова некачествена, че е почти незабележима, каза в интервю за Forbes-Украйна Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната (ГУР).

"Продължава така, че дори не всички я забелязват - това е офанзива с такова качество. Те имат стратегическа задача - до 31 март да достигнат административните граници на Донецка и Луганска области," казва Буданов.

Според Буданов Русия, предвид населението на страната, няма проблеми с набирането на персонал. Но по-голямата част от тези, които стигат до фронта, са необучени и лошо оборудвани мобилизирани, воюващи в камиони Камаз и Урал.

Няколко пъти в интервю ръководителят на ГУР повтори, че Русия не е Съветският съюз, тя няма военния потенциал и мощностите на военно-промишления комплекс, за които твърдят руските власти.

За една ракетна атака срещу Украйна Русия използва повече ракети, отколкото може да произведе, твърди Буданов. Същото, по думите му, важи и за всички останали видове оръжия и боеприпаси.

Според ръководителя на украинското разузнаване решителните битки ще се състоят през втората половина на пролетта и тогава ще настъпи преломен момент на фронта.

Той се въздържа от конкретни прогнози, но каза, че за победата на Украйна допринасят два основни фактора: тя воюва на собствена територия и целият цивилизован свят е на нейна страна.

Припомняме, че до пролетта Украйна очаква доставката на основни бойни танкове от западните си съюзници - най-вече германски танкове "Леопард 2", за чието използване вече се обучават украински военни в Полша.

ISW: С чуждестранните танкове Украйна има повече шансове срещу Русия

ISW: С чуждестранните танкове Украйна има повече шансове срещу Русия

Продължават борбите за власт между руската армия и паравоенните формирования