Най-малко 100 хил. опечалени заляха улиците на град Донецк в Източна Украйна, който е контролиран от проруските сепаратисти, за да изпратят в последния му път убития лидер на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Александър Захарченко, който беше възхвален като "брат" и "герой" от съветник на руския президент Владимир Путин, съобщава "Франс прес".

Тълпи от почитатели - мнозина носещи цветя и облени в сълзи - ръкопляскаха и викаха "спасибо" (благодаря), докато покритият с флаг ковчег на 42-годишния Александър Захарченко минаваше по улиците на път за гробищата.

Захарченко беше убит при бомбен атентат в кафене в Донецк в петък, превръщайки се в най-знаковата жертва на 4-годишния конфликт от страна на подкрепяните от Москва сепаратисти.

Неговият бодигард също загина, а още 12 души бяха ранени при атентата.

Тялото на Захарченко беше изложено в местния театър в продължение на няколко часа, за да могат местните жители да му отдадат почит.

Русия обяви за "провокация" покушението срещу Захарченко

Русия обяви за "провокация" покушението срещу Захарченко

Убийството щяло да подкопае мирното споразумение

Няколко членове на руския ултранационалистически мотоклуб "Нощни вълци", включително техният лидер Александър Залдостанов, присъстваха на траурната церемония.

Ръководителят на отцепническата от Грузия територия Южна Осетия Анатолий Бибилов и руската депутатка Наталия Поклонская също изпратиха Захарченко в Донецк.

В изявление, цитирано от новинарската агенция на ДНР, съветникът на руския президент Владимир Путин - Владислав Сурков, нарече ръководителя на сепаратистите "брат".

Лидерът на донецките сепаратисти убит при атентат

Лидерът на донецките сепаратисти убит при атентат

Александър Захарченко загинал при взрив в Донецк

"Ти си страхотен човек, истински герой и е огромна чест да бъда твой приятел", изтъкна Сурков, наричайки Захарченко с умалителното име Саша.

Въоръжени мъже във военни униформи бяха отцепили центъра на Донецк, а общественият транспорт временно беше спрян.

Големи билбордове, издигнати в центъра на града, бяха покрити със снимки на Захарченко и негови цитати. "Всички ние имаме една родина - Русия", се четеше на единия.

"Отнеха част от душата ни", коментира 41-годишната опечалена Оксана, допълвайки: "Той беше като член на семейството. Това е лична загуба за мен."

Мнозина обвиниха Украйна за атентата срещу Захарченко. Киев твърди, че той е станал жертва на междуособици сред проруските сепаратисти.