Повече от 100 000 украинци са пристигнали във Великобритания по две схеми, създадени за подпомагане на бежанци след инвазията на Русия на 24 февруари, съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс

Близо 6,2 милиона бежанци от Украйна са били регистрирани в Европа към 26 юли, според данни на ООН, като повече от половината са кандидатствали за схеми за временно пребиваване. Само Полша е регистрирала повече от 1,2 милиона украинци.

Британските схеми, една за тези, които имат вече семейства в Обединеното кралство, и друга, позволяваща на британците да предлагат настаняване на онези, които бягат от войната, първоначално бяха критикувани, че са прекалено бюрократични и оставят някои бежанци в безизходица седмици наред.

Правителството каза, че процесът вече е напълно цифровизиран и има за цел да обработва заявленията в рамките на 48 часа. Сега също така ще се позволи на деца под 18-годишна възраст да кандидатстват за идване във Великобритания без родител или настойник, ако имат доказателство за съгласието на родителите.

Към 26 юли броят на молбите, получени от Великобритания по двете визови схеми за Украйна, е 198 200, според данни на правителството, с общо 166 200 издадени визи. От тях 104 000 са пристигнали във Великобритания до 25 юли.

Великобритания даде приоритет на визите за украинци, което доведе до забавяне на обработката на визи за работа и обучение за много кандидати от други страни.

България е втора в ЕС по дадено право на убежище на украинци

България е втора в ЕС по дадено право на убежище на украинци

Преди нашата страна се нарежда само Полша