Над 100 са жертвите при възникналите безредици в Тунис през последния месец. Тези данни изнесе днес върховният комисар на ООН за правата на човека Наванетхем Пилей, съобщават световните агенции.

70 души са загинали в резултат на открита стрелба срещу протестиращите, 7 при самоубийства в знак на протест срещу действията на властта, а 40 при бунтове в затворите.

Пилей изрази съболезнования на близките на загиналите.

След седмици демонстрации събитията в Тунис доведоха до това, че президентът Зейн Ал-Абидин бин Али беше принуден да избяга от страната. Върховният комисар на ООН призова за международна поддръжка на стремежа на тунизийците към свобода и спазване на гражданските права.

Също днес правителството на Швейцария замрази банковите сметки на президентите на Тунис и Кот-д'Ивуар Зейн ал-Абидин Бен Али и Лоран Гбагбо, съобщава Агенция Франс прес.

Това е заявила министърът на външните работи на Швейцария Мишел Калми-Рей. Тази стъпка цели да се изключи вероятността Швейцария да може да стане убежище за финансови средства, незаконно получени от двамата президенти.

От финансовите активи на Бен Али вече се заинтересуваха и в родината му и започна разследване за установяване на това дали президентът е получил незаконно финансови средства.

Благодарение на блокирането на сметките в Швейцария съществува възможност да се проследи движението на парите по тях и те да бъдат върнати, ако се потвърди прехвърлянето им по нелегален път.

Гбагбо загуби президентските избори в Кот-д'Ивуар през ноември 2010 година от опозиционния кандидат Аласан Уатар. Избирателната комисия поддържа Уатар, но Конституционния съвет е оглавяван от привърженик на Гбагбо.

Безредиците в Тунис бяха провокирани от безработицата и високите цени. Правителството на националното съгласие просъществува един ден. Вчера то бе напуснато от четирима министри.