Над 1000 души, сред които и 200 деца, са били евакуирани от граничните райони в украинската Сумска област през последните три дни на планирана евакуация. Това съобщи военното управление на региона в Telegram, цитирано от "Укринформ".

"Над 1000 души, включително 200 деца, бяха евакуирани през последните три дни на планирана доброволна евакуация от селищата Билопиля и Ворожба", каза Владимир Артюх, началник на Военната администрация на региона.

Русия сломява енергийната инфраструктура на Сумска област

Русия сломява енергийната инфраструктура на Сумска област

Без електроснабдяване са останали населени места в Сумския, Роменския и Ахтирския регион

По думите му на хората са предоставени жилища и хуманитарна помощ.

"Като цяло евакуацията се извършва в рамките на региона. На тези, които искат да заминат за други региони, също се дава такава възможност. Полтава, Киев и западните региони ни помагат", каза той.

Полицията в Сумска област добави, че е евакуирала още 24 души от Билопиля и Ворожба.

"Полицията извършва планирана евакуация от граничните райони на Сумска област. Заедно с представители на местните власти служителите на реда евакуират цивилни от Билополия и Ворожба. Днес евакуационните екипи придружаваха местните жители Това са 24 души, от които 5 деца", се казва в съобщението.

Припомняме, че през последните седмици Русия усилено атакува Сумска и Харковска области, като самият град Харков е под ежедневен обстрел.