Повече от 1000 полета бяха отменени преди стачката на френския контрол на въздушното движение в петък, което провали плановете на стотици хиляди пътници, съобщи euronews.

Френските авиационни власти DGAC предупредиха за "сериозни" смущения , като поискаха от авиокомпаниите да намалят наполовина графиците си преди излизането и призоваха пътниците да забавят пътуванията.

"Очакват се анулирани полети и значителни закъснения ", се казва в изявление на DGAC.

"Пътниците, които могат, са поканени да отложат пътуванията си."

Стачните действия, които ще продължат от 6 часа сутринта, петък, 16 септември, до 6 часа сутринта в събота, 17 септември, също могат да нарушат европейските полети, които преминават над френското въздушно пространство.

Като още лоша новина за пътниците, френският синдикат за контрол на въздушното движение добави три допълнителни стачни дни. Работниците ще напуснат работа в сряда, 28 септември, четвъртък, 29 септември, и петък, 30 септември.

Air France отмени 55 процента от полетите си на къси и средни разстояния и 10 процента от полетите си на дълги разстояния в петък.

Ryanair отмени 420 полета, засягайки 80 000 пътници. В изявление авиокомпанията нападна "неоправданата" стачка.

"Непростимо е пътниците, които дори не летят до или от Франция, да бъдат обезпокоени", каза Нийл Макмеън, оперативен директор на Ryanair .

Макмеън призова ЕС да въведе законодателство за защита на полетите - полети, които пътуват през въздушното пространство на дадена страна - от отмяна с кратко предизвестие.

Съобщава се, че easyJet е отменил "стотици" полети, според френската новинарска организация The Local.

"Както всички авиокомпании, опериращи до/от френските летища, easyJet очаква някои прекъсвания на летателната си програма и бе помолен от френския CAA да пристъпи към анулиране", се казва в изявление на Easyjet.

Стачка отменя 800 полета на Lufthansa в петък

Стачка отменя 800 полета на Lufthansa в петък

Това засяга 130 000 пътници

Френският бюджетен превозвач Transavia обяви 140 отменени полета, докато British Airways ще отмени 22.

Заедно с Volotea тези пет авиокомпании оперират около 64 процента от всички полети, планирани да излетят във Франция в петък.

Други превозвачи също намалиха графиците си. Brussels Airlines отмени два полета в четвъртък вечерта и десет полета в петък.

Френският профсъюз Syndicat National des Contrôleurs du Trafic Aérien (SNCTA) - основният профсъюз на контрольорите в страната - свика стачка заради заплащането и условията на труд.

Стачка отмени над 400 полета в Италия

Стачка отмени над 400 полета в Италия

Засегнати са 68 000 пътници

В изявление профсъюзът каза, че инфлацията ерозира заплащането на работниците, призовавайки за увеличаване на заплатите и повече наемане.

"Между 2029 г. и 2035 г. една трета от работната сила [контрол на въздушното движение] се пенсионира. Наложително е да предвидим и планираме набирането на персонал", се казва в изявлението.

"Ако не, последствията ще бъдат неизбежни по отношение на обществените услуги, условията на труд и гъвкавостта."

Air France и easyJet заявиха, че ще се свържат с всеки пътник поотделно.

"Компанията съжалява за това действие, което ще има значителни последици за клиентите", каза говорител на Air France.

DGAC посъветва пътниците на други авиокомпании да се свържат със своя превозвач за повече информация.

Ако полетът ви бъде отменен, вероятно имате право на пълно възстановяване на сумата или място в друг полет.

Ако летите над Франция, вашият полет може да не бъде засегнат - DGAC си сътрудничи с Eurocontrol, за да помогне на авиокомпаниите да избягват френското въздушно пространство.

Синдикатът планира втора стачка за 28-30 септември, но тя може да бъде отменена, ако ръководителите на полети постигнат споразумение