Десетки мигранти нахлуха в испанския анклав Мелиля в Северна Африка, катерейки се по високата ограда от бодлива тел, която го отделя от Мароко, съобщиха местните власти, цитирани от "Франс прес".

Над 150 мигранти са се втурнали към граничната ограда около 6 часа сутринта тамошно време (7 часа българско), а 59 души са успели да преминат, се уточнява в изявление на централното правителство на Испания. Трима полицаи и двама мигранти са леко ранени.

Мигрантите, които са успели да влязат в Мелиля, са откарани в здравен център, където са били тествани за коронавирус, а след това ще трябва да преминат през карантинен период.

Мелиля и Сеута, друг испански анклав в Северна Африка, имат единствените сухопътни граници на Европейския съюз с Африка, което ги прави популярни входни точки за мигрантите, търсещи по-добър живот в Европа.

Но въпреки че общият брой на мигрантите, добрали се до Испания, се е увеличил миналата година, броят на преминаващите сухопътната граница в Сеута и Мелиля се е понижил със 72% в сравнение с 2019 г. до 1 755 души според данни на испанското вътрешно министерство.

През първите два месеца на 2021 г. общо 389 мигранти са влезли в двете територии, в сравнение с 969 души по същото време през миналата година.

Последното голямо нарушение на граничната ограда от мигранти се случи през януари, когато близо 90 мигранти влязоха в Мелиля.